Промовисана књига "Тајни живот музеја" и стрип "Змија под ледом"

Срна
Промовисана књига "Тајни живот музеја" и стрип "Змија под ледом"

БЕОГРАД - Музеј савремене умјетности Републике Српске представио је данас на Сајму књига у Београду књигу "Тајни живот музеја" бањалучког писца за дјецу Јелене Којовић Тепић, која је прилагођена за за дјецу од пет до 12 година.

Илустрације потписује бањалучки илустратор Драгослав Малинић, а дизајн графички дизајнер овог музеја Немања Мићевић.

Директор Музеја Сарита Вујковић рекла је на промоцији на штанду Републике Српске да ова публикација, објављена 2020. године, на необичан и занимљив начин - спајањем текста, илустрација и специфичног дизајна, представља Музеј савремене умјетности Републике Српске, његов рад и богату збирку, али и музеологију.

Мићевић је рекао да је ово нови искорак у музејској дјелатности, те да је штиво намијењено првенствено најмлађим читаоцима, али и старијима да науче нешто о томе шта је Музеј савремене умјетности, шта раде запослени и која су најбоља дјела у колекцији.

Тепићева је нагласила да је овај музеј једна од најозбиљнијих установа културе у Републици Српској са европским и свјетским угледом која прати свјетске трендове и да је врло модеран у начину рада.

"Пошто сам писац за дјецу, смислила сам причу да је некада давно у згради овог музеја која је настала као зграда жељезничке станице из времена Аустроугарске, неким возом дошао миш који је родоначелник мишевске династије која се бави скупљањем умјетничких дјела", рекла је Тепићева.

И оно што запослени у музеју раде дању, то, каже она, мишеви раде ноћу - они су рестауратори, конзерватори, људи за њих не знају, а они живе лијеп музејски живот.

Претходно је Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа "Девета димензија" Бањалука представило стрип "Змија под ледом и Стивенсон - унутрашњи пират", о чему је говорио Зоран Пејић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана