Промовисана књига “Повратник” хуманитарца Љубише Шљивића

Срна
Промовисана књига “Повратник” хуманитарца Љубише Шљивића

ПРИЈЕДОР - У Градској читаоници у Приједору вечерас је промовисана књига “Повратник” Љубише Шљивића, који је у октобру 2021. године препјешачио 1.020 километара из свог села Биљана Доњих код Задра до Крагујевца за 62 дана, кроз три државе, а све са циљем прикупљања помоћи за лијечење дјечака Илије Милановића.

Шљивић је у вечерашњем представљању књиге и приче о том путовању потврдио да је том приликом скупљено 30.000 КМ помоћи четворогодишњем дјечаку Илији Милановићу из Косјерића, који је оболио од параплегије.

“Кренуо сам из свог родног села пут Крагујевца, где данас живим и у који сам избегао 1995. године. То је пут који сам тада прешао са непуне две године и желео сам да буде хуманитарног карактера. Одлучио сам да сви ти људи на које сам наишао успут заједно помогну ка то његовом првом кораку”, рекао је Шљивић новинарима.

Према његовим ријечима, након путовања, по повратку у село ријешио је да напише књигу која говори о свједочењу његове мајке и сестре и проласку у избјегличкој колони у “Олуји” и онда о том истом путу након 26 година.

“Део је настао у селу, а део књиге у Крагујевцу”, рекао је Шљивић и додао да је тираж књиге 200 примјерака и да за књигу влада велико интересовање.

Свештеник Бранко Лазичић из парохије Уријске, иначе Шљивићев земљак из Равних Котара дочекао је Љубишу који је на свом путовању прошао и кроз Приједор.

“Са неколицином мојих пријатеља парохијана на мосту на Сани дочекали смо Љубишу и даље га испратили испред цркве на Уријама са жељом да оствари свој циљ и са молитвом да дечак Илија прохода и начини тај свој први корак”, рекао је Лазичић.

Замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић, који је присуствовао овој промоцији, изјавио је да је Љубиша успио нешто што данас није лако.

“Он је успио да својом причом и путовањем споји све српске крајеве, односно крајеве гдје живи српски народ и мени је посебно драго што је и наш Приједор дио те приче”, рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана