Промовисана књига "Патријарх Павле - Светац којег смо познавали"

Срна
Промовисана књига "Патријарх Павле - Светац којег смо познавали"

БАЊАЛУКА - Књига “Патријарх Павле - светац којег смо познавали” представљена је вечерас у Културном центру Бански двор у Бањалуци, а аутор Ђорђе Рандељ рекао је да је намјена књиге да српски народ коначно сазна или бар наслути кога је имао за духовног вођу у најтежих четврт вијека своје модерне историје.

Рандељ је навео да је патријарха Павла познавао од 1988. године, када је био владика рашко-призренски, те да је имао епархију која је обухватала цијело Косово.

“Још тада је он за мене био чудесна личност, небески пешак и моје дело је претежно окренуто његовом раду док није постао патријарх”, рекао је Рандељ новинарима у Бањалуци прије почетка промоције књиге.

Он је додао да се нечији карактер и особине најбоље могу познати прије него што заузме највиши чин, те да је то случај и са патријархом Павлом. “Мислим да је то она драгоценост коју је народ препознао у овој књизи, која вероватно није ни најбоља од 26 мојих дела”, рекао је Рандељ.

Он је изразио задовољство што је књига стекла велику популарност широм свијета, те што је на заповијест новог патријарха српског Иринеја преведена и на енглески језик.

“Народ данас жели ову књигу јер је свестан да је био савременик људске величине, а коју је имао у најтежем периоду модерне српске историје када се распадала Југославија и када смо имали грађанске ратове”, рекао је Рандељ.

Он је истакао да је патријарх Павле српском народу у тим најтежим временима помогао да сачува образ, част, те да усправан изађе пред Бога живога.

Уредник Издавачке куће “Бесједа” из Бањалуке Ненад Новаковић рекао је да је књига Ђорђа Рандеља о патријарху Павлу штиво за подсјећање о великом, можда и највећем човјеку који је живио крајем прошлог и почетком овог вијека.

“Што више вријеме пролази он све више расте у нашим очима и постаје личност која се не може заобићи. Да смо га више слушали, те да смо више умјели да разумијемо како ниским тоном гласа говори о крупним стварима - ми бисмо данас много боље живјели”, рекао је Новаковић.

Он је истакао да је Рандељова књига спис из прве руке и најпоузданији извор.

Промоцији је присуствовала и помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана