Промовисана књига “Међа” аутора Младена Марковића

Срна
Промовисана књига “Међа” аутора Младена Марковића

ЗВОРНИК - Књига “Међа” аутора Младена Марковића из Зворника промовисана је вечерас у зворничком Дому омладине.

Марковић је рекао Срни да је на овом дјелу почео радити прије двије-три године записујући неке детаље из прошлости у разговору са старијим људима који су живот провели радећи на селу.

Истичући да је прича из књиге везана за догађаје из поднебља Подриња и Бирча, Марковић је рекао да га је за ово дјело инспирисао живот сељака и село које се урушава и нестаје, а млади одлазе.

“То је био један од мотива за настанак ове књиге, а други је везан за међу, линију раздвајања њива, ливада, односно цјелокупних имања”, рекао је Марковић и нагласио да је наслов књиге “Међа” једини који је био могућ.

Он је додао да је у разговору са старијим људима из тих крајева, који су били спона са још старијим људима и веменом у коме су живјели, биљежио неке старе ријечи које су се веменом губиле и изгубиле и које мало људи сада препознаје, али је, фасциниран њима, појашњавао њихова значења.

Марковић је поручио младима да не одлазе и да не препусте село забораву.

“Ако неки оду треба да се враћају свом коријену, без обзира гдје се тренутно налазе радећи разне послове далеко од свог мјеста рођења и да својим доласком удахну живот селу”, рекао је Марковић.

Наглашавајући да се не може избјећи дигитализација или свакојака техничка достигнућа, Марковић сматра да ипак треба водити рачуна о свом селу, поријеклу, традицији и свему другом што употпуњује живот ма гдје се налазили и шта радили.

Рецензент Горан Дакић је написао да је Марковић уочио међу као изузетан литерарни мотив којем није поклоњено довољно пажње и на том темељу је подигао занимљиву и језички раскоћну кућу.

“О актуелности ове теме не треба много говорити, јер су села, нарочито српска, сваким даном све празнија”, сматра Дакић.

Књига “Међа” издање је зворничке издавачке куће “Ас оглас”, чији је директор Дејан Спасојевић рекао да све пролази, али да записано остаје, остаје ријеч да свједочи о неким људима и њиховим временима.

Аутор књиге Марковић је професионално војно лице и ради у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана