Промовисана књига "Источник" аутора Невене Милосављевић из Звечана

Срна
Промовисана књига "Источник" аутора Невене Милосављевић из Звечана

ЗВОРНИК - У зворничком Дому омладине вечерас је представљена књига "Источник", аутора Невене Милосављевић из Звечана, у издању зворничке изгавачке куће "АсОглас".

Милосављевићева је новинарима рекла да њене пјесме нису у бити само духовне него љубавне које проистичу од Бога, али да у књизи има различитих пјесама о тузи, болу, родољубљу и о свему што чини живот.

"У књизи има седам цилуса, што је алузија на седам дана стварања земље, тако да је на почетку књиге цитат из Његошеве `Луче микрокозма`, у којој се помиње источник, док се у мојој пјесми `Источник` помиње прво сјећање када је човјек у рају био раван анђелима, али је због непослушности пао", рекла је Милосављевићева.

Подсјећајући да ријеч источник има етимолошко значење извор, зденац, да се на истоку рађа сунце, Милосављевићева је рекла да је Бог подарио сунце, воду, извор, те да је у њеним пјесмама источник заправо Бог.

Милосављевићева је рекла да никада не употребљава само ријеч Косово без Метохије, јер заправо Метохија многе боли јер говори чија је то земља и чије је власништво, зато што је етимолошки Метохија-Метох црквени посјед, а тиме неотуђив од цркве.

Она је нагласила да је порука њене књиге узвишена трпеза љубави у којој је изражено да што више даш љубави, више је имаш, те да је неопходно да се сви врате вјери, Богу и пријатељству, прије свега.

Рецензент књиге Невена Татић Карајовић сматра да пјесаме аутора књиге "Источник" долазе из душе, оне душе која је окренута сунцу, надању, вјери и љубави.

"Аутор збирке пјесама `Источник` својим приомишљањима исказује раскошни таленат, јер подједнако добро барата и савременим изразом и и опробаним формама", рекла је Татић Карајовић и додала да не може да се не примијети да Милосављевићева и у сонетима оставља траг свог посебног пјесничког стваралаштва, јединстевног до сада.

Директор издавачке куће "АсОглас" Дејан Спасојевић рекао је да је Милосављевићева "добра вила у поезији, коју хришћански морал и образовно етички принципи издижу изнад просјека и стварају предуслове да она у поезији, али и уопште на пољу културе тек треба да да свој максимум".

Он је нагласио да је књига "Источник" најтиражније издање у прошлој години и да је проглашена књигом године, додавшио да је аутору уручено то признање.

Спасојевић је рекао да читалачака публика путем друштвених мрежа изразила велико интересовање и упутила изузетно добре критике, те да је за књигом била изузетно добра потражња.

"Част ми је и задовољство што остварујемо културну сарадњу са ауторима са Косова и Метохије, из Црне Горе и Републике Српске и у том оквирима доприносимо позитивној стваралачкој клими", додао је Спасојевић.

Спасојевић је рекао да је збирка пјесама "Источик" проглашена књигом године као најтиражије књижевно дјело, а књига "Удахнуто дјетињство" аутора Снежане Алексић Топаловић из Бијељине проглашена је најчитанијом књигом.

"Драго ми је што смо у прошлој години имали доста успјешних уздања, иако је због пандемије вируса корона изостао велики број класичних промоција", рекао је Спасојевић.

Он је додао да су ова два аутора успјела и у тим околностима да направе добре одјеке у јавности и реакције читалачке публике промоцијом на друштвеним мрежама и у великом броју пратилаца који прате њихов, али и издавачки рад "АсОгласа".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана