Промовисана књига Енергија печених волова Раде Дујаковића: Сатирично свједочанство о зачараном кругу живота

Мирна Пијетловић
Промовисана књига Енергија печених волова Раде Дујаковића: Сатирично свједочанство о зачараном кругу живота

Бањалука - Приче о нашем времену, људима, бесмислу који смо преживјели и још проживљавамо, испричане су кроз сатиру у књизи "Енергија печених волова" аутора др Раде Дујаковића, у дјелу које је невјероватном брзином прирасло срцу читалаца, који се увијек и изнова враћају исписаним редовима.

Сала за промоције Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске у Бањалуци у сриједу увече је била премала да прими све оне који су хтјели да присуствују промоцији овог сатиричног свједочанства, које из личног доживљаја аутора говори о догађајима који су нас задесили у протеклих четврт вијека.

- Књига је конципирана на мојим колумнама и новим, актуелним текстовима који су настали посљедњих мјесеци 2015. године, а подијелио сам је у три дијела - казао је Дујаковић.

Један дио, како каже аутор, прати хронику бањалучке скупштине из једног кулоарског угла, написаног у комедиографском стилу. Друго поглавље описује крај миленијума гдје аутор поставља питање: "Гдје смо то забасали?".

- У том другом дијелу налазе се аналитички, односно литерарни белетристички текстови који причају једну романтичну ратну, личну причу. У међупоглављу афористичким стилом покушао сам дочарати занимљиве тренутке из свакодневног живота - појашњава аутор.

Он додаје да књига говори о једном зачараном кругу из којег ми још не налазимо излаз.

- Негативна "Енергија печених волова" је у ствари енергија која нас је усисала у једну космичку црну рупу из које ми не можемо да се ишчупамо. У ствари, она би требало да буде свјетло у мраку, да нам буде путоказ, јер је очигледно да смо на странпутици - каже Дујаковић.

Он закључује да кроз дјело покушава сугерисати да се не требамо враћати уназад, те у грешкама из прошлости тражити тријумф, већ се потпуно окренути и кренути у једном хуманистичком смјеру.

Рецензенти књиге Миодраг Живановић и Ранко Прерадовић на промоцији су надахнуто говорили о "Енергији печених волова" те истакли да ће лично ауторово осјећање сигурно наћи пут до радозналог читаоца који ће се поистовијетити са аутором.

Друго издање

Књига се већ налази у великом броју књижара у Републици Српској, а због велике заинтересованости читалаца, ускоро ће бити штампано и њено друго, вјероватно допуњено издање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана