Промовисана књига Данијела Ковча: Пољско село Гумјера сачувано од заборава

В. Ж.
Промоција књиге
Foto: Г. С. | Промоција књиге

БАЊАЛУКА - Књига “Гумјера – МÓЈ ПОЛСКИ ДОМ”, аутора Данијела Ковча, промовисана је синоћ у препуном Музичком павиљону “Стакленац”, у бањалучком парку “Петар Кочић”.

Представљање књиге, која свједочи о богатој прошлости села Гумјера, организовало је бањалучко Удружење Пољака. Љубитељи писане ријечи сазнали су мноштво занимљивих чињеница о овом пољском селу које се налази у западном дијелу Републике Српске, у лакташкој општини.

Аутор Данијел Ковч описао је оснивање Гумјере, долазак и живот досељеника, економске и привредне прилике у селу, те однос Пољака досељеника са околним становништвом и напосљетку - гашење села.

- Мотив за објављивање књиге јесте чињеница да у Републици Српској и даље живи и ради приличан број Пољака потомака некадашњих досељеника, којима ће ова књига бити успомена на претке. Такође, велики број породица које су живјеле у Гумјери, али и многим другим мјестима у Босни и Херцеговини, сада се налази у Пољској и посвећено и континуирано његују сјећање на своје поријекло и на нашу земљу - истакао је Ковч.

Осим аутора, о књизи су говорили Гордана Ђурђев Малкиевич из Универзитета у Вроцлаву, те Александра Савић, уредница и предсједница Удружења лектора Републике Српске.

Поред бањалучке публике, промоцији књиге присуствовали су и гости из Пољске, који су истакли да са нестрпљењем чекају да ово вриједно свједочанство о прошлости пољског народа буде преведено на њихов језик.

„Гумјера – МÓЈ ПОЛСКИ ДОМ”, је прва књига младог аутора.

Данијел Ковч, који је предсједник Удружења Пољака Бањалука, одликован је 2021. године бронзаним крстом заслуга од стране предсједника Републике Пољске, Андрзеја Дуде. Одликовање је уручио амбасадор Републике Пољске у БиХ, Јарослав Линденберг, а кандидован је од стране Амбасаде Републике Пољске у БиХ за допринос у сарадњи Републике Пољске и БиХ, те промоцију пољске културе и традиције у Бањалуци и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана