Промовисана Дучићева књига Анексија БиХ и српско питање

Срна
Промовисана Дучићева књига Анексија БиХ и српско питање

Требиње - У Музеју Херцеговине у Требињу вечерас је промовисана књига Јована Дучића "Анексија БиХ и српско питање" која српског пјесника и дипломату показује као врсног познаваоца историје.

Књигу је, након дуго трагања, деведесетих година прошлог вијека пронашао Миладин Милошевић, директор Архива Југославије у одјељењу међу страним ауторима у Народној библиотеци Србије.

Говорећи о књизи, Милошевић је истакао да је Дучић суптилним језиком дипломате изложио сва питања и интересе великих сила које су стремиле да овладају Балканом од Кримског рата 1853. године па све до Анексије 1908. године, те да је показао да познаје прилике на Балкану и утицај великих сила посебно на БиХ.

Милошевић је додао да је брошура, а сада књига, преведена на српски језик 1993. године, а затим објављена у часопису "Књижевност".

Обраћајући се у име издавача - Удружења Требињаца "Јован Дучић" из Београда, Жарко Ратковић је рекао да Дучић није значајна личност само у поезији, већ и у историографији и дипломатији, које су му, како каже, биле интелектуална страст.

"Шта је год радио Јован Дучић, то је било злата вриједно. Ово дјело би требало да буде буквар за све дипломате, а да будућим покољењима оставимо анализу коју је Дучић радио прије 106 година, а која се и дан-данас може употријебити, не од великих сила злоупотријебити", рекао је Ратковић.

Никола Пашић, у то вријеме предсједник српске Владе, послао је Јована Дучића у Рим 1907. године да пропагира српску страну. У тој мисији наредне, 1908. године, Дучић је написао ову књигу.

Занимљива чињеница је да је ово дјело чувеног пјесника у оригиналу писано на италијанском језику.

Књига је преведена на српски језик, а издата је поводом обиљежавања 140 година од рођења славног пјесника.

О књизи су говорили и пјесник Божо Глоговац и кустос Музеја Херцеговине Зоран Мијановић.

Организатор вечерашње промоције, за коју је владало велико интересовање, је Јавна установа "Центар за информисање и образовање" Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана