Промовисан стрип албум Сарајевски атентат

Срна
Промовисан стрип албум Сарајевски атентат

Прњавор - Удружење љубитеља стрипа Републике Српске "Девета димензија" уприличило је вечерас у Народној библиотеци у Прњавору промоцију стрип албума "Сарајевски атентат".Предсједник Удружења Зоран Пејић истакао је да се "Сарајевски атентат" састоји од 12 страница историјског приказа и 16 стрипова о теми Првог свјетског рата, од чега је 15 премијерно урађено за овај албум.

"У стварању стрипа радило је 15 еминентних стрип аутора из Републике Српске. Промоција у Прњавору је трећа по реду. Стрип смо раније представили у Источном Сарајеву и Бањалуци, гдје смо, као и овдје вечерас, наишли на добар пријем код публике", рекао је Пејић.

Он каже да стрип у Српској има будућност за шта је доказ и постојање удружења "Девета димензија" које је до сада издало шест часописа "Парабелум" и четири специјална издања, а има активан и веб сајт.

"Стрип магазин 'Парабелум' број пет, са својих 268 страница, од чега 56 у боји, најобимнији је стрип магазин који је до сада изашао на просторима бивше Југославије. Велики број стрипова различитог жанра, текстова из пера провјерених колумниста и радова наших најмлађих учинили су да овај број уједно буде и један од најквалитетнијих магазина у својој категорији", нагласио је Пејић.

Један од чланова Удружења Здравко Кнежевић из Прњавора, који у личној колекцији има око 5.000 добро очуваних стрипова, издања од 1952. године до данас, и између 2.000 и 3.000 стрипова у разним електронским форматима, сматра да будућност стрипа на овим просторима зависи од заинтересованости младих нараштаја.

"У данашње вријеме штампани тиражи стрипова су мали и главна покретачка снага за очување стрипа су појединци заљубљеници у ову врсту умјетности и њихов ентузијазам, али нећемо се предати. У скорије вријеме у Прњавору планирамо одржати стрип-радионице и на тај начин покушати заинтересовати дјецу и младе", каже Кнежевић.

Промоција стрип албума "Сарајевски атентат" одржана је поводом обиљежавања Дана општине Прњавор - 24. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана