Промовисан роман „Сужањ“ Лидије Жарић: Свједочанство о страдању једне породице

Срна
Промовисан роман „Сужањ“ Лидије Жарић: Свједочанство о страдању једне породице

СРБАЦ - У Српцу је промовисан роман „Сужањ“, књижевни првенац добојске новинарке Лидије Жарић, који говори о животу главне јунакиње Бојане Мартић и страдању богате породице прије и током Другог свјетског рата.

Иако је писан на основу истинитих ликова и догађаја који су се збили у Кожухама на Требави, роман у себи носи универзалност у опису страдања породица због идеолошке припадности и одличан је приказ људских односа, обичаја и начина живљења у то вријеме на простору Требаве.

Ријеч је о животној причи сроднице ауторке књиге која је имала страховито тежак и трагичан живот условљен историјским околностима и дешавањима на овом подручју у 20. вијеку.

-Главна јунакиња је моја тетка. Писала сам не само о њој и њеној судбини, него и о судбини тог краја и историјском контексту који је довео до њене трагедије - рекла је Жарићева новинарима.

Рецензент и лектор књиге Славица Гостимировић каже да наслов најбоље описује главну јунакињу.

-То је истинска људска прича која износи људску патњу. Ово је у једну руку историјски роман који је оставио печат једног времена, а са друге стране је и социјални роман, јер је Лидија успјела да прикаже социјалне односе у једном специфичном времену - нагласила је Гостимировићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана