Промовисан роман Нова кожа Жељка Т. Ковачевића из Тузле

Срна
Промовисан роман Нова кожа Жељка Т. Ковачевића из Тузле

Зворник - У зворничком Дому омладине вечерас је промовисан роман "Нова кожа", аутора Жељка Т. Ковачевића из Тузле.

Ковачевић је рекао да се радња романа одвија у периоду од 1562. до 1806. године, односно у вријеме када се четири српске породице из Херцеговине селе на подручје Бирча, гдје се и сада налазе њихови потомци.


Он је додао да се у књизи обрађује долазак ових породица на подручје Бирча, њихови проблеми током путовања, болести, те сукоби са османском влашћу.

Ковачевић је истакао да се у роману обрађује и један од потомака ове четири породице, који је, стицајем прилика или неприлика, прешао на ислам.

"Преласком на ислам, он успијева да једног од синова пошаље на високе школе у цариградску Порту, који се, након завршеног школовања, враћа као високи турски чиновник и заводи ред у овом дијелу Бирча", рекао је Ковачевић.

Истичући да је књига инспирисана стварним људима и догађајима, Ковачевић је рекао да је ријеч о породицама Поповић, Ковачевић, Мркајић и Савић, које су на овом простору нашле своје мјесто.

Ковачевић је навео да је, истражујући грађу за роман, сазнао из које је породице прешао потомак на ислам и додао да, из разумљивих разлога, то никада није открио.

Главни уредник романа Дејан Спасојевић рекао је да свијест о заједничком претку, а ипак различитом идентитету, ствара додатну бол и појачава трагичност судбине јунака овог романа, за вријеме турске владавине на овим просторима.

"Роман има, осим литерарне и документарну вриједност, јер говори и о реалним људским судбинама на овим просторима, конкретним мјестима, бившој браћи између којих умјесто љубави егзистира у најбољем случају гомила компромиса и успјешно подношење, умјесто уобичајене братске љубави", рекао је Спасојевић.

Рецензент Станислав Томић рекао је да се роман бави врло осјетљивом темом која говори о људској судбини као о лукмус-папиру који у киселим или базним условима мијења своју боју.

"'Сада ће имати нову вјеру и, како му жена рече, нову кожуж, баш као што се у киселим условима плави лукмус-папир претвара у црвени, тако су и људи у тешким условима мијењали своју вјеру", додао је Томић.

Рецензент Раде Перић истакао је да је завичајна књижевна баштина Републике Српске, а посебно Подриња и Бирча, са романом Жељка Т. Ковачевића богатија за још једно значајно књижевно дјело од изузетне вриједности за становнике ових подручја, који су већином поријеклом из Херцеговине и Црне Горе.

Роман је изашао у издању "АСогласа" и Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" Зворник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана