Промовисан други дио трилогије “Солунска 28” Нелета Карајлића

Срна
Промовисан други дио трилогије “Солунска 28” Нелета Карајлића

Београд - Књиге “Солунска 28 - о пријатељству и издаји” Нелета Карајлића, посвећена људима и догађајима који су пролазили кроз дорћолску кућу током њемачке окупације Београда у Другом свјетском рату, вечерас је промовисана у Београду.

То дјело, које представља други дио трилогије “Солунска 28”, објавила је београдска издавачка кућа “Лагуна” док је представљање књиге у Студентском културном центру привукло многобројне поштоваоце ауторовог књижевног рада.

Карајлић је рекао Срни да нова књига представља “наставак саге о једној кући у једном граду кроз 20. вијек”.

“Она обухвата другу генерацију породице Јанковић која је успјела да се скући на том мјесту, а коју је као и прву генерацију сачекао још један велики свјетски рат - то је био Други свјетски рат”, навео је он.

Карајлић је уочи промоције рекао и да се главна дешавања у том дјелу, углавном, односе на Београд у току њемачке окупације од 1941. године до 1944. године.

“Оно што је мени било најзанимљивије јесте да у том грозном, стравичном периоду који је један од најтежих периода у историји Београда, проникнем у људске душе, да видим на који начин људи функционишу у таквим, ванредним условима”, рекао је он.

Директор “Лагуне” Дејан Папић истакао је да је ријеч о изузетном дјелу у коме је аутор,како је навео, доказао колики је таленат за књижевност.

Према његовим ријечима, “Лагуна” је, када јој је био понуђен рукопис те књиге за објављивање, схватила о чему се ради.

“Као да сте добили премију на лутрији, али тек када почнете да је читате видите колико износи”, рекао је Папић.

Професор београдског Филолошког факултета Тања Поповић рекла је да када узмете ту књигу у руке и почене да је читате “просто не можете да је оставите”.

Ненад Јанковић, познат као Неле Карајлић, рођен је у Сарајеву 11. децембра 1962. године.

Током осамдесетих година прошлог вијека био је познат као један од оснивача покрета “Нови примитивизам”, пјевач групе “Забрањено пушење” и актер популарне “Топ листе надреалиста”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана