Промовисан часопис "Срђанов венац"

Срна
Промовисан часопис "Срђанов венац"

ШАМАЦ - У Шамцу је промовисан девети број часописа за родољубље и поезију "Срђанов венац", у којем је 47 родољубивих и љубавних пјесама младих из Шамца и других дијелова Српске.

Часопис носи име пјесника Срђана Вајагића, рођеног у Београду, који је живио у Шамцу и погинуо у отаџбинском рату, бранећи домовину, у 22. години као припадник Војске Републике Српске, 11. јула 1992. године у Гребницама код Шамца, а иза себе је оставио 47 написаних пјесама.

Осам бројева овог часописа издала је задужбина "Здравка В. Гојковића" из Београда, а од ове године издат је уз подршку општине Шамац и шамачког Центра за културу.

Уредник "Срђановог венца" Мирко Вајагић, отац погинулог Срђана, рекао је Срни да је ово једини овакав часопис у Републици Српској и Србији.

Он је навео да се идеја о покретању часописа родила 2014. године, те да досадашње промовисање у Шамцу представља велики допринос идеји промовисања родољубиве и љубавне поезије младих.

Вајагић је истакао да се сваке године јавља велики број младих од 11 до 22 године који пишу пјесме.

"Изузетно смо задовољни и срећни што је напокон жСрђанов венацж дошао у своју кућу, што је Центар за културу уз подршку општине Шамац и начелника од ове године званично издавач", нагласио је Вајагић, позивајући све младе да се са својим радовима јаве на адресе написане у часопису.

Од 47 пјесама које су се нашле у деветом броју часописа "Срђанов венац", 22 пјесме посвећене Срђану преузете су из књиге "Младост и пуцњи" које је написао Марко Раулић Ђукић из Модриче.

"Моја књига жМладост и пуцњиж посвећена је Срђану и свим дјечацима који су изгубили живот у рату. Ово је поклон књига која је нашла своје мјесто и имала промоцију прошле године, а сада је редакција жСрђановог венцаж изабрала моје 22 пјесме с обзиром на то да је Срђан имао 22 године када је погинуо", истакао је Раулић Ђукић и нагласио да је то његов дуг према погинулим.

Осим чланова редакције "Срђановог венца", гостију и младих који су читали своје пјесме, промоцији су присуствовали и начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић, те директор шамачког Центра за културу Миланка Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана