Промовисан часопис Чуваркућа

Срна
Промовисан часопис Чуваркућа

Источно Сарајево - Удружење за заштиту и очување животне средине "Еко Жељезница" из Источне Илиџе представило је вечерас научно- популарни часопис "Чуваркућа" чији је циљ развој свијести о значају заштите животне средине.

Уредник "Чуваркуће" Бранко Пјевић рекао је да назив часописа упућује на његов примарни задатак, а то је подизање свијести о очувању животне средине која је угрожена због велике индустријске загађености и небриге човјека о околини.


"Ми сви знамо шта је екологија, али нико не предузима неке значајније кораке да би еколошки проблеми били ријешени. Наш циљ је да у еколошке пројекте буде укључено што више младих на добровољној основи, јер ће радом на таквим пројектима стећи основна сазнања о заштити животне средине", навео је Пјевић.

Стручни сарадник часописа интерниста-кардиолог Сњежана Кешељ рекла је да се часописом као што је "Чуваркућа" јача свијест о здравој животној околини, па самим тим и о сопственом здрављу и општем благостању.

"Огроман ниво индустријализације изазвао је негативне ефекте и на људско здравље, па тако и на квалитет и дужину људског живота. Више од половине нобеловаца истакло је да је остало мало времена да се садашња цивилизација учини одрживом, да не би доживјела судбину древних несталих цивилизација", навела је Кешељева.

Сарадник на пројекту и члан Удружења "Еко Жељезница" Душица Пјевић нагласила је да је она у првом броју "Чуваркуће" написала осврт на економски аспект управљања отпадом који је веома битан када је ријеч о екологији.

Она је захвалила Фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске јер издвајају новац за пројекте који се баве заштитом животне средине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана