Промоцијом филмова окончани Дани српске у Србији

СРНА
Промоцијом филмова окончани Дани српске у Србији

Београд - У Музеју југословенске кинотеке у Београду вечерас је уприличено "Вече савременог краткоментажног филма Републике Српске", чиме је на пригодан начин окончана манифестација "Дани Српске у Србији".

Говорећи у име организатора, директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да се манифестација "Дани Српске у Србији" завршава на најбољи могући начин, промоцијом филмова три млада аутора из Српске.

"Почели смо са младим људима, са младима и завршавамо. Покушали смо кроз низ активности да приближимо грађанима Србије какви су уставни положај и позиција Српске", истакао је Цицовић.

Вршилац дужности директора Музеја југословенске кинотеке Радослав Зеленовић нагласио је да српска кинотека снажно подржава Кинотеку Републике Српске и нагласио да је неприродно да један архив, попут оног који посједује Српска, не буде уврштен у европску и свјетску федерацију.

Он је указао да Србија држи чврст став да онај документарни материјал који је сукцесијом припао БиХ, а сада се налази у Београду, буде равноправно распоређен на Републику Српску и Федерацију БиХ.

Зеленовић је младим ауторима из Српске чији су краткометражни филмови вечерас приказани београдској публици пожелио успјех у каријери и да "њихови филмови заврше у Кинотеци Републике Српске".

Продуцент филмова Зоран Галић рекао је да је њега лично импресионирао ентузијазам са којим стварају млади аутори из Републике Српске у вријеме када је краткометражни филм као филмска форма све више занемарен.

Током протекле седмице у оквиру манифестације је на београдском Правном факултету одржан академски скуп "Упознај Српску, упознај своје", на којој је о Српској и њеним даљим смјерницама говорио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана