Промоција видео-форми у Музеју савремене умјетности РС

Александра Маџар
Промоција видео-форми у Музеју савремене умјетности РС

Бањалука - Радионица "Видео едиција 01" у оквиру "Мултимедиа Арт Пројецт-а", коју води академски сликар Младен Миљановић, почела је јуче у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Ово је прва видео-едиција која обухвата радионицу и продукцију у првом дијелу, док се други дио односи на штампање едиције и радова који ће бити селектовани.

- Идеја за покретање ове радионице произашла је из жеље да се систематски и стратешки позабавимо видео-формом на умјетничкој сцени - казао је Миљановић.

У центру пажње су, како је рекао, млади ствараоци и студенти. На овај начин ради се на промоцији видеа, као умјетничког израза данашњице.

- И Музеј савремене умјетности РС има потребу да нагласи нове форме медија које ће се налазити у колекцији или власништву музеја, као легитимни и равноправни видови умјетничке вриједности - истакао је умјетник.

Прва три дана, до сриједе, радионица ће бити заснована само на предавањима и упознавањем са развојем видео-форме у 21. вијеку.

- Послије тога дискутоваћемо и разговарати о евентуалним идејама, да бисмо послије имали добру подлогу да почнемо са снимањем - казао је Миљановић.

Из Музеја савремене умјетности РС су потврдили да овакви пројекти имају циљ да иницирају и реализују продукцију, али и да се омогући промоција и нагласи нужност развоја видео-умјетности, као једног од доминантних медија у 21. вијеку.

Послије разговора са младим умјетницима, снимања, селектовања радова и процеса монтаже, биће изабрано пет најбољих радова, који ће чинити прву едицију Музеја савремене умјетности Српске.

- Као завршну фазу пројекта 21. марта у 19 часова аутори ће одржати јавну презентацију умјетничких радова - казао је Миљановић.

Тема

- Оквирна тема не постоји, учесници ће радити оно чиме буду жељели да се баве. Нисмо хтјели да вршимо неку врсту кастрације. Ако бисмо дали једну тему, направили бисмо ограничење у радионици. У другој половини године, када се сви радови заврше и продукују и када едиција буде одштампана, направићемо једну јавну презентацију у Музеју савремене умјетности РС - казао је Младен Миљановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана