Промоција позоришног стваралаштва ван граница Српске

Срна
Промоција позоришног стваралаштва ван граница Српске

Бањалука - Задатак 86. сезоне Народног позоришта Републике Српске, која почиње вечерас, је да промовише стваралаштво визуелних умјетности из Српске ван граница нашег језичког подручја, изјавио је Срни директор ове установе Ненад Новаковић.

"Циљ нам је да промовишемо наше ствараоце, писце драмског текста, сценографе и редитеље. Ове сезоне наше културне вриједности показаћемо у Француској, гдје смо договорили гостовања у позориштима у Паризу, Лиону и другим градовима", рекао је Новаковић.

Он је истакао да мала друштва, мали језици и мали народи имају једино шансу да се кроз културу и културне изразе покажу већи него што реално јесу.

"То је прилика да посредством визуелних умјетности, као што је позориште, покажемо да смо европски народ достојан поштовања и сваке хвале", нагласио је Новаковић.

Према његовим ријечима, достојна сваке хвале је представа "Часови у којима ништа нисмо знали једни о другима", рађена према тексту Петера Хандкеа, а у режији Младена Матерића, чијом премијером ће бити отворена овогодишња сезона у Народном позоришту.

Новаковић је напоменуо да је презадовољан прошлом сезоном, прије свега због великог броја посјетилаца у Народном позоришту, јер се за готово сваку представу тражила карта више, а попуњеност сала је била већа од 96 одсто.

Говорећи о односу политке према култури, Новаковић сматра да се многе ствари морају промијенити на боље.

"То можемо учинити само ако ми из културе натјерамо људе из других сфера, прије свега из политике, да о нама почну размишљати озбиљније, сврсисходније и да наш производ сматрају вриједним пажње", истиче директор Народног позоришта Републике Српске.

Он је за предстојећу сезону најавио мноштво одличних представа, бројна гостовања и звучна редитељска имена.

Сљедећа представа у којој ће љубитељи позоришта моћи да уживају биће "Код вјечите славине", аутора Јелене Којовић-Тепић, у режији Игора Тешића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана