Промоција монографије у Козарској Дубици: "Ходочашће Тројеручици" важно свједочење о манастиру Хиландар

Срна
Промоција монографије у Козарској Дубици: "Ходочашће Тројеручици" важно свједочење о манастиру Хиландар

КОЗАРСКА ДУБИЦА - У Козарској Дубици вечерас је промовисана монографија "Ходочашће Тројеручици" аутора Зорана Коса и Ранка Прерадовића, а сав приход од продаје овог дјела биће усмјерен за обнову манастира Хиландар, која је при крају.

Кос је рекао новинарима да је дјело штампано ове године уз подршку Секретаријата за вјере Владе Републике Српске и Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Козарске Дубице, у тиражу од 500 примјерака.

"Тридесет година и један мјесец прошао је од нашег ходочашћа Богородици Тројеручици, Светом Димитрију и великој духовној светињи Светој Гори, Солуну, Митрополији солунској и Храму Светог Димитрија, а око три године биле су потребне да заједно са својим пријатељем и коаутором Ранком Прерадовићем приредимо ову монографију", подсјетио је Кос.

Он је навео да је промоција у Козарској Дубици четврта по реду, након Београда, Бањалуке и Костајнице, те најавио да ће дјело бити промовисано и у другим градовима Српске.

"МонограФија `Ходочашће Тројеручици`, уствари, је траг и биљег кроз ријеч, фотографију, кроз наша размишљања и промишљања наших саговорника, кроз та ратна времена 1993. године о српској историји и култури и о томе како се може ратовати уз помоћ крста и вјере за свој народ, писмо и опстанак. То је садржај корица ове монографије", рекао је Кос.

Осим монографије, у Светосавском дому Храма Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици вечерас су изложена и остала издања Књижевне задруге "Васо Пелагић" и СПКД "Просвјета" Козарска Дубица, које су посјетиоци могли купити по повољним цијена и тако помоћи обнову манастира Хиландар.

"Овим малим доприносом од срца желимо да нашим издањима скупимо нешто новца и уплатимо га за обнову манастира Хиландара", додао је Кос.

Предсједник "Просвјете" у Козарској Дубици Зоран Синкић рекао је да је ове године "Просвјета" издала двије књиге, монографију "Ходочашће Тројеручици" и збирку пјесама "Јабука слободе" свештеника Бранка Репаје и додао да су ова дјела већ активно промовисана у Републици Српској, Србији и Шведској.

"Ово је прва промоција монограФије у Козарској Дубици, а ми као друштво `Просвјета` увијек смло ту да подржимо ауторе и издаваштво, наш образовни систем и школство. Сав приход од седам књига које смо издали у посљедње двије године вечерас је намијењен за обнову манастира Хиландар", рекао је Синкић.

Протонамјесник Драган Шућур рекао је да је "Ходочашће Тројеручици" занимљива путописна књига о томе како се група одважних људи у ратном вихору одлучила да походи Свету Гору, односно, манастир Хиландар и да се тамо поклони светој икони Тројеручици.

"Они су били и учесници изношења свете иконе у град Солун, гдје је била изложена у Цркви Светог Димитрија и гдје се стотине хиљада људи, можда и миллион, поклонило икони Богородице Тројеручице. Управо ова књига коју су приредили Кос и Прерадовић говори о томе, а тих записа скоро на немамо нигдје и мало ко за то зна", рекао је протонамјесник Шућур.

Он је додао да књига садржи занимљиве појединости путовања, детаље и фотографије, настале 1993. године и чине важно свједочанство о манастиру Хиландар из времена прије 2004. године када је избио пожар велих размјера који је уништио и оштетио скоро половину манастирских здања.

На промоцији монографије "Ходочашће Тројеручици" вечерас су говорили и протонамјесник Слободан Малиновић и професор српског језика и књижевности Бојана Вучен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана