Про­мо­ци­ја књи­ге за дје­цу "Тај­ни жи­вот му­зе­ја" на Дан Му­зе­ја са­вре­ме­не умјет­но­сти Ре­пу­бли­ке Срп­ске

Миланка Митрић
Про­мо­ци­ја књи­ге за дје­цу "Тај­ни жи­вот му­зе­ја" на Дан Му­зе­ја са­вре­ме­не умјет­но­сти Ре­пу­бли­ке Срп­ске

БА­ЊА­ЛУ­КА - Дан Му­зе­ја са­вре­ме­не умјет­но­сти Ре­пу­бли­ке Срп­ске би­ће оби­ље­жен у по­не­дје­љак у про­сто­ри­ја­ма ове уста­но­ве, а том при­ли­ком, свим по­сје­ти­о­ци­ма би­ће пред­ста­вље­на књи­га "Тај­ни жи­вот му­зе­ја".

Аутор­ка овог дје­ла, ко­је је 100. и ју­би­лар­но из­да­ње Му­зе­ја са­вре­ме­не умјет­но­сти РС је ба­ња­луч­ка књи­жев­ни­ца Је­ле­на Ко­јо­вић-Те­пић.

Про­мо­ци­ја дје­ла по­чи­ње у 19 ча­со­ва, а на пред­ста­вља­њу ће го­во­ри­ти Је­ле­на Ко­јо­вић-Те­пић, илу­стра­тор Дра­го­слав Ма­ли­нић, ди­рек­то­ри­ца Му­зе­ја са­вре­ме­не умјет­но­сти Ре­пу­бли­ке Срп­ске Са­ри­та Вуј­ко­вић и по­моћ­ни­ца ми­ни­стра про­свје­те и кул­ту­ре РС Та­ња Ђа­ко­вић.

- Књи­га је при­ла­го­ђе­на за дје­цу од 5 до 12 го­ди­на. По­се­бан ак­це­нат ста­вљен је на пре­зен­та­ци­ју му­зеј­ске ко­лек­ци­је чи­ји ре­пре­зен­та­тив­ни при­мје­ри су пред­ста­вље­ни илу­стра­ци­ја­ма и тек­сту­ал­ним об­ја­шње­њи­ма, са ци­љем да се дје­ци ука­же на бо­гат­ство кул­тур­ног на­сље­ђа ко­је ба­шти­ни на­ша ин­сти­ту­ци­ја и на зна­чај ње­го­ве пре­зен­та­ци­је и очу­ва­ња - на­ве­ли су из Му­зе­ја са­вре­ме­не умјет­но­сти РС.

За ди­зајн из­да­ња за­слу­жан је гра­фич­ки ди­зај­нер Му­зе­ја са­вре­ме­не умјет­но­сти РС Не­ма­ња Ми­ће­вић, а пу­бли­ци на про­мо­ци­ји ће се при­дру­жи­ти и по­ла­зни­ци глу­мач­ке ра­ди­о­ни­це "Деа-Ни­ка шко­ле за еду­ка­ци­ју и кре­а­тив­ни раз­вој" са мен­то­ром, глум­цем Ду­шком Ма­за­ли­цом.

- Књи­га го­во­ри о жи­во­ту 10 ма­лих ми­ше­ва ко­ји от­кри­ва­ју ка­кав се тај­ни жи­вот од­ви­ја уну­тар зи­ди­на јед­ног му­зе­ја а ко­ји се кроз раз­не аван­ту­ре упо­зна­ју са зна­ча­јем му­зеј­ске ин­сти­ту­ци­је - до­да­ју из МСУРС.

Та­ко­ђе, ка­ко су на­ве­ли из ове уста­но­ве, исте ве­че­ри би­ће пред­ста­вље­на из­ло­жба свих до­са­да­шњих из­да­ња. Ме­ђу сто­ти­ну из­да­ња МСУРС на­ла­зе се књи­ге, мо­но­гра­фи­је ка­та­ло­га и дру­гих пу­бли­ка­ци­ја, ко­је ће при­сут­ни­ма на јед­ном мје­сту по­ка­за­ти бо­гат и пре­по­зна­тљив из­да­вач­ки опус Му­зе­ја са­вре­ме­не умјет­но­сти РС.

- Би­ће ово при­ли­ка и за пред­ста­вља­ње ре­дов­не го­ди­шње пу­бли­ка­ци­је "Ин­вен­ту­ре 2019", ко­ја до­но­си пре­глед свих из­ло­жби и про­грам­ских ак­тив­но­сти му­зе­ја у про­те­клој го­ди­ни - на­зна­чи­ли су из МСУРС.

Књи­га "Тај­ни жи­вот му­зе­ја" је ре­а­ли­зо­ва­на уз по­др­шку Ми­ни­стар­ства про­свје­те и кул­ту­ре Ре­пу­бли­ке Срп­ске и про­јек­та "Ди­ја­лог за бу­дућ­ност" УНЕ­СКО-ве кан­це­ла­ри­је у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана