Промоција књиге Љиљане Хабјановић-Ђуровић у Дервенти: Гора преображења на путу светосавља

Мирна Пијетловић
Промоција књиге Љиљане Хабјановић-Ђуровић у Дервенти: Гора преображења на путу светосавља

Дервента - Емотивно и духовно свједочанство које говори о Светом Сави и подсјећа на то како су Немањићи стварали Српску православну цркву и српску државу, записано је у књизи Љиљане Хабјановић-Ђуровић "Гора преображења", која је промовисана у понедјељак увече у Народној библиотеци "Бранко Радичевић" у Дервенти.

- Кроз књигу, на којој сам радила пуне три године, испричана је прича о Светом Сави, бесмртном владару који је себе испунио светлошћу Духа светога и собом обасјао српски народ, као и о вечитој свести и савести српског народа - казала је Хабјановић-Ђуровић на промоцији коју је са великом пажњом пратио велики број посјетилаца.

Према њеним ријечима, ова књига говори и о нашем народу који је кроз вијекове опстајао на стази светосавља. 

- То је књига која упућује како да се свако од нас успне уз Гору преображења - казала је Хабјановић-Ђуровић.

Истакла је да, од када је почела да пише књиге из духовног циклуса, зна да не бира она теме и јунаке, већ их добија, "милошћу Божјом, и свакако без своје заслуге".

У вријеме док је писала роман "Вода из камена", присјећа се Љиљана, на Савиндан 2009. године сањала је Светог Саву.

- У том сну Сава ми је рекао нешто што се односи само на мене. Открио ми је шта ће бити са мном. Али показао ми је и нешто веома важно за српски народ. Последња помисао у сну и прва док сам се будила, биле су исте: знала сам да морам да напишем роман о Светом Сави. Не због њега већ због нас - прича она.

Током рада на књизи водила ју је, како каже, љубав према Светом Сави и Христу богу и снажна жеља да прикаже жив и истинит лик светитеља.

- Жеља да "мој" Сава буде стваран. Молила сам се да појмим дубину његове величанствене вере. Да осетим лепоту његове савршене љубави према Господу и према српском народу. И да пишући ову књигу и сама начиним неки корак ка Гори преображења - додаје Хабјановић-Ђуровић.

Припремајући се за писање ове књиге, открива књижевница, поред дјела из историје читала је свједочења испосника, знаменитих теолога и светих отаца о молитвеном тиховању, и ти текстови су јој, како каже, уздизали дух.

- Осим Свете горе и Никеје, обишла сам сва места у којима је Сава био, чак и пустињску пећину Светог Јована Лествичника. На сваком од тих путовања у духу сам била са њим. И најзад, оно најважније - по благослову свога духовника, свом дотадашњем молитвеном правилу додала сам молитву исихиста - закључује Хабјановић-Ђуровић.

Из пера ове књижевнице створен је велики број дјела које читаоци радо купују и изнова читају, међу којима су "Сјај у оку звезде", "Запис душе", "Вода из камена", "Петкана", "Игра анђела" и "Женски родослов".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана