Пролећни Бранкови дани: Печат за поезију Прерадовића и Кордића

А. М.
Пролећни Бранкови дани: Печат за поезију Прерадовића и Кордића

Сремски Карловци - У најстаријој српској, чувеној Карловачкој гимназији, на дан рођења Бранка Радичевића, по старом календару, свечано је уручена престижна награда "Печат вароши сремскокарловачке" Ранку Прерадовићу из Бањалуке и Милошу Кордићу из Београда.

Овом додјелом обиљежено је педесет година постојања високог пјесничког признања на српској културној сцени и отворена манифестација "Пролећни Бранкови дани 2017". Признање је лауреатима уручио предсједник "Бранковог кола" Ненад Грујичић, истичући младолику духовну љепоту Бранка Радичевића, Сремских Карловаца, Стражилова и Новог Сада, која је свој одраз нашла у пјесничком дјелу двојице аутора који обиљежавају по педесет година свога стваралаштва.

- У поезији Бранка Радичевића коју сам спознавао заједно са нашом народном пјесмом, има много чега тачног, животног, али што истовремено смјера пут смрти. Одатле сам, уз нека стечена искуства досегао смисао ништења, узалудности светрајања, а што је и велики Радичевић исказао у укупном свом, величанственом пјесничком опусу - рекао је Прерадовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана