Проклетство звано Грејс Кели

Г.С.
Проклетство звано Грејс Кели

Кан - Премијером филма "Грејс од Монака" почела је најцјењенија и најгламурознија филмска смотра на свијету, 67. међународни фестивал у Кану.

Критичари кажу да је срећа у несрећи што је филм о славној дами у режији Оливијеа Дана ван такмичарске селекције, јер би се вјероватно нашао на зачељу колоне остварења која се такмиче за "Златну палму".

Трка за једним од најпрестижнијих признања у свијету седме умјетности почела је у сриједу увече, а званично отварање било је повјерено француско-италијанској глумици Кјари Мастројани и мексичком редитељу Алфонсу Куарону. Они су говорили на италијанском, шпанском, енглеском и француском. Куарон, који је обиљежио протеклу годину својом драмом "Гравитација", сматра се једним од најталентованијих редитеља своје генерације у Мексику. Кјара Мастројани је кћерка француске глумице Катрин Денев и италијанског глумца Марчела Мастројанија, који је ове године заштитно лице канског фестивала. На великом промотивном плакату налази се Мастројанијева фотографија узета из филма "Осам и по" Федерика Фелинија.

Ако је вјеровати првим реакцијама критике, биографска прича о принцези Грејс од Монака само је наставила традицију све чешћих раскошних холивудских биографских драма које нису вриједне гледања.

- Да ли је уопште могуће направити тако досадан филм од тако богатог, сочног, трачерског материјала? Изгледа да јесте - закључио је у својој прилично негативној рецензији Стивен Далтон ("Холивуд рипортер").

Филм о легендарној Грејс, чија је слава порасла и након што је постала принцеза кнежевине Монако, прерастајући у легенду послије њене трагичне смрти, није успио да задовољи укус критике. Они нису задовољни ни глумом Никол Кидман која тумачи насловну улогу. Британска критика одмах је упоредила филм са прошлогодишњим промашајем, причом о принцези Дајани са Наоми Вотс у главној улози.

Прије свечане церемоније дугачким црвеним тепихом продефиловале су бројне свјетске звијезде. Француска глумица Одри Тоту позната по филму "Чудесна судбина Амелије Пулен", која је прошле године била домаћин фестивала, прва је стигла у Кан гдје је своју титулу предала глумцу Ламберу Вилсону.

Очекује се да ће црвеним тепихом наредних дана проћи славни глумци и редитељи као што су Софија Лорен, Катрин Денев, Марион Котијар, Квентин Тарантино, Силвестер Сталоне. Њима би требало да се придруже и Харисон Форд, Арнолд Шварценегер, Хилари Свонк, Томи Ли Џонс, Кирстен Стјуарт, Рајан Гослинг...

Предсједник фестивалског жирија редитељ Џејн Кемпион сматра да је мањак жена редитеља у филмској индустрији резултат "наслијеђеног сексизма".

- Мислим да постоји наслијеђени сексизам у индустрији. То није баш демократски и жене то примјећују. Изнова и изнова нисмо довољно представљене - рекла је Кемпион, једина жена која је освојила "Златну палму".

Ове године 67. Кански фестивал може да се похвали већински женским жиријем. Уз Кемпион ту су и француска глумица Карол Буке, амерички редитељ Софија Копола, глумица из Јужне Кореје Јеон До-Јеон и иранска глумица Лејла Хатами. Међутим, од 18 филмова у званичној конкуренцији само два су режирале жене - "La Meraviglie" Италијанке Алис Рохрвашер и "Futatsume No Mado " Јапанке Наоми Кавасе.

Серђо Леоне за крај

Филм "За шаку долара" Серђа Леонеа званично ће 24. маја затворити фестивал. Остварење, које ове године слави 50. рођендан, биће приказано послије додјеле "Златне палме" за коју се ове године такмичи 18 филмова. Организатори увијек у посљедњем тренутку саопштавају које ће остварење спустити завјесу, а до сада су се опредјељивали за премијерно приказивање неког филма. Ове године то ће бити филм из секције "Филмски класици", коју ће на фестивалу представљати почасни гост манифестације италијанска глумица Софија Лорен.

Акредитовано 4.500 новинара

Колико је кански фестивал утицајан говори и податак о броју новинара који прате ову филмску смотру. Више од 4.500 новинара акредитовано је за праћење фестивала, а градске власти очекују око 74.000 туриста у Кану, граду на Азурној обали са око 200.000 становника.

Почаст Алену Ренеу

Домаћин фестивала француски глумац Ламбер Вилсон на отварању је одао почаст недавно преминулом француском редитељу Алену Ренеу. Ламбер је био задужен и за званично представљање глумице Никол Кидман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана