Пројекат “Ескејп подкаст”: Љепота је у разликама

Илијана Божић
Пројекат “Ескејп подкаст”: Љепота је у разликама

БАЊАЛУКА - Спој музичке и ликовне умјетности изродио је маестрална дјела на културној сцени Републике Српске, дјела домаћих умјетника који преиспитују основне вриједности поредећи их са данашњом надреалном стварношћу.

Како би љубитељима умјетности пружили нешто ново, али и да би на занимљив начин представили уличну умјетност у Бањалуци, активисткиња Тијана Шево је са групом ентузијаста прије четири године покренула пројекат “Illuminations BiH BiH” који се бави организовањем догађаја посвећених алтернативном звуку, стрит арту и умјетности. Прошле године је са екипом из Удружења независних стваралаца и активиста “Гето” организовала “Графити џем” догађаје у Бањалуци који су окупили водећа имена стрит арт и графити сцене БиХ. Недавно је са Далибором Даниловићем, који је задужен за видео-продукцију, покренула пројекат “Ескејп подкаст” па је тако настао низ умјетничких дјела која су представљена на “Јутјуб” каналу “Illuminations BiH BiH”.

Тијана Шево је говорећи о овом пројекту за “Глас Српске” истакла да је пожељела да уради нешто другачије, што одскаче од калупа класичних подкаста, те да публици пружи промјене, јер је то оно што јој треба, а не оно што очекује.

- Промјене су потребне и битне. Ескапизам или бијег од стварности након обавеза и околности које носи живот у пандемији свима нам је мотив да се опустимо и оплеменимо. У пракси свакодневног живота ескапизам смо искористили како бисмо на краћи начин објаснили бјежање из једноличне рутине - казала је Шево и додала да су овај појам употријебили како би предочили потребу за другачијим и здравијим стилом живота.

Како је објаснила, ескејп подкаст је синоним за опуштање, уживање, али и потреба упознавања и спајања нових људи, култура и начина живота.

- Главни циљ “Ескејп подкаста” је промовисање умјетника и њихових дјела у реалном времену, односно академски сликари, илустратори, графитери, муралисти и актери бањалучке алтернативне музичке сцене у једном алтернативном подкасту. Циљ је и да препознамо потенцијал и да овај видео-подкаст искористимо како бисмо дали подршку и афирмисали младе ствараоце, којих има доста, као и оне који су се већ афирмисали - објаснила је Шево.

Додала је да се аутентичност овог пројекта огледа у споју умјетности, у томе да се музичари својим перформансом изразе и на тај начин инспиришу ликовне умјетнике у настанку њихових дјела.

- У пројекту су учествовали умјетници који су активни на бањалучкој сцени, а настала дјела су провокативног карактера јер упозоравају и доводе у питање актуелне друштвено-социјалне стилове живота - испричала је Шево.

Нагласила је да је улична умјетност веома развијена код нас, те да имамо потенцијала.

- У Бањалуци има много младих који се активно баве овом врстом умјетности, и свакако треба да се ради још више како би град постао препознатљив по томе. Препоручујем “Инстаграм” страницу “Graffiti Banja Luka” која се бави документовањем графита и уличне умјетности у нашем граду - поручила је Шево.

Према њеним ријечима, урбана култура се разликује од државе до државе.

- Уколико је нека држава развијенија, у њој је и развијенији овај облик културе. Самим тим не могу се поредити урбане културе у метрополама и малим градовима. Оно што нам је свима заједничко јесте онај облик културе који групише супкултуре које имају сличне циљеве, а то је бити другачији и борити се за своја права. Музика, начин размишљања и облачења су неки од њих - навела је Шево и додала да су то код нас ДКЦ “Инцел”, те кафе-бар “ЖиЖа”, у којима су и снимане неке од епизода ескејпа.

Како је казала, табуи и стереотипи су у умјетности присутни кроз вијекове, те их је потребно користити као ресурс у стваралаштву. Истакла је да је љепота у разликама, те да је зато важно разбијати табуе како бисмо скинули наметнуте друштвене окове.

Изложба

Тијана Шево је казала да је изложба радова насталих у овом ескејп подкасту планирана почетком јуна.

- Организоваћемо је у нашем алтернативном ДКЦ-у “Инцел”, одакле смо кренули снимивши прве двије епизоде. Много сам им захвална за дугогодишњу сарадњу као и УНСА “Гето” екипи. У преговорима смо са “Бањалучком пиваром” о спонзорству и надамо се да ће се епидемиолошка ситуација побољшати како бисмо остварили планове - рекла је Шево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана