Проглашена најљепша пјесма Илинданских сусрета

Срна
Проглашена најљепша пјесма Илинданских сусрета

Дервента - За најбољу пјесму на "Илинданским пјесничким сусретима", који су одржани данас у Дервенти, проглашена је "Река", пјесника Аћима Тодоровића из Власенице.

Проглашене су двије другопласиране пјесме "Кад одем", аутора Вере Ратковац из Дервенте, и "Ја нисам више тамо", аутора Славице Кировске Дабевске из Тетова. Треће мјесто дијеле "Миљацка", аутора Биљане Китић Качар из Прњавора, и "Три ријеке", аутора Витомира Стевановића из Добоја.

Награда за "Укрински водени цвијет" припала је Драгици Грбић из Вишеграда за пјесму "Ријеци Укрини", док је најљепшу шаљиву пјесму "Пецарошка игра" написао Недељко Ковачевић из Прњавора.

Одлуком жирија, а на приједлог чланова Српског књижевног клуба "Вихор" Дервента, на овогодишњим сусретима Повеља за допринос раду и афирмацији овог клуба уручена је Милораду Миши Ђурђевићу из Дервенте и Недељку М. Санчанину из Прњавора.

Похваљено је и 11 пристиглих пјесама, које су са пјесмама чланова и пријатеља "Вихора" штампане у посебном зборнику који је представљен током пјесничких сусрета.

Предсједник Српског књижевног клуба "Вихор" Славко Покрајац, који је отворио сусрете, захвалио је свим учесницим и истакао да је Клуб, упркос бројним проблемима као што су посљедње поплаве, успио да организује 13. пјесничке сусрете.

Покрајац је рекао да су у оквиру хуимане акције књижевника скупљене књиге за поплављене библиотеке у Добоју и Шамцу.

Традиционални пјеснички сусрети одржани су у организацији Српског књижевног клуба "Вихор". Током дводневних сусрета учествовали су пјесници из БиХ, Србије, Македоније и Бугарске.

Првог дана окупљени пјесници су рецитовали на Тргу града, док је главно мјесто окупљања била ријека Укрина на локацији Жути мост код Доњег Детлака.

Организован је и обилазак Етно излетишта "Надеша" у Осињи, затим манастирског комплекса и амабаре од шкриљаца у Доњем Детлаку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана