Проглашен добитник награде Скендер Куленовић: Признање за дјело Зорана Костића

Снежана Тасић
Проглашен добитник награде Скендер Куленовић: Признање за дјело Зорана Костића

Приједор - Добитник књижевне награде "Скендер Куленовић" 44. књижевних сусрета на Козари за најбољу књигу објављену у 2015. години је Зоран Костић, пјесник из Бањалуке, за књигу "Таче печат", у издању "Арт принта" из Бањалуке.

Одлуку је донио жири у саставу Сања Мацура и Душко Певуља, те Мирослав Максимовић као предсједник жирија.

У образложењу жирија се наводи да је пјесник, драмски писац и преводилац Зоран Костић плодан аутор богатог и разноврсног стваралачког опуса.

- Костић доминантна обиљежја свог пјесничког лика потврђује сваком новом збирком, а књига под упечатљивим насловом "Таче печат" управо је израз његовог познатог и досљедног умјетничког опредјељења. Он одважно, прилично усамљенички, проговара о ономе о чему се не смије ћутати: језикрађу и језикрвљу, безјезичности која би по сваку цијену да се представи као непобитна језичност - стоји у саопштењу.

Предсједник жирија Мирослав Максимовић рекао је да Костићева збирка својом димензијом представља снажну спону са линијом његовог пјесничког пута, те да је то важан моменат који је утицао на одлуку о додјели овог угледног књижевног признања.

Поред Костићеве књиге, у ужем избору за додјелу награде била су и дјела Слободана Зубановића "Старац и песме", Томислава Маринковића "Невидљива мјеста", Здравка Миовчића "Шкриња и шапат" и књига Ђорђа Нешића "Боље је бити у мањини".

- Мени је рад у овом жирију потврдио оно што иначе знам. Да ми имамо сјајну поезију и да поезија има друштвену промоцију и статус какав има тенис, ми бисмо имали неколико Новака Ђоковића и то оних правих. То значи да смо имали могућност да изаберемо сјајну књигу, мада су и остале које су биле у ужем избору исто могле бити награђене - казао је Максимовић.

Ову одлуку жирија саопштио је предсједник Организационог одбора Књижевних сусрета Марко Павић, који је истакао да је жири одговорно и савјесно обавио свој посао.

Уручење признања

Лауреату Зорану Костићу награда ће бити уручена на централној манифестацији на Мраковици у суботу, 24. септембра. Тада ће, поред лауреата, стихове на легендарној Козари говорити и Татјана Бијелић, Милован Марчетић, Мошо Одаловић, Стеван Тонтић, Мирослав Максимовић, Ранко Павловић, Љубивоје Ршумовић, Матија Бећковић и Дара Секулић. У програму учествују глумице Биљана Ђуровић и Јелена Гавриловић. Исте вечери у Позоришту Приједор биће организовано традиционално Вече лауреата, када ће Зоран Костић представити награђену књигу и своју поезију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана