Продуцент Никола Ђулијано на Кустендорфу: Млади треба да се боре за своје филмове

Приредила: Александра Маџар
Продуцент Никола Ђулијано на Кустендорфу: Млади треба да се боре за своје филмове

Мокра Гора - Четврти дан "Кустендорфа" на већ добро познату адресу филма стигао је Никола Ђулијано, који потписује продукцију најновијег филма "Младост" Паола Сорентина.

Послије приказивања овог филма публика је имала прилику да разговара са овим продуцентом, који је такође и предавач на Националној филмској школи у Риму.

Студенти су овацијама поздравили Сорентинов филм, најбољи филм по оцјени Европске филмске академије прошле године.

Ђулијано је испричао да је Сорентина срео 1995. и тада је почела њихова сарадња, дуга 20 година.

Филм, рађен у копродукцији Италије, Француске, Швајцарске и Велике Британије, према ријечима Ђулијана, коштао је 12 милиона евра. Снимали су у два хотела у Швајцарској, што је било поприлично скупо, у Венецији, Риму и завршили у лондонском позоришту.

Ђулијано је рекао да је било тешко остварити копродукцију четири земље, нарочито успоставити сарадњу са Великом Британијом, али су на крају успјели да пронађу одличног продуцента, који стоји и иза филма "Керол".

Сорентино је написао и сценарио за филм "Младост", а Ђулијано је открио да признати редитељ увијек замисли прво ликове, а затим око њих гради причу.

На констатацију студената да у Сорентиновим филмовима препознају утицај Федерика Фелинија, Ђулијано је рекао да Фелини јесте Сорентинов омиљен аутор.

- Паоло је једном рекао да је "La Dolce Vita" ремек-дјело, а "Велика љепота" филм - додао је продуцент.

Ђулијано, који је и професор у Филмској школи у Риму, испричао је да је студирао право, али да му је страст одувијек била гледање филмова и нагласио да воли да ради филмове које жели да гледа у биоскопу.

За њега је најузбудљивији тренутак када добије сценарио и почне са редитељем и сценаристом да ради на његовом развоју, слично се осјећа и током монтаже.

- Редитељу и сценаристи је потребан човјек који је у пројекту, али не у потпуности, који ће им се и супротставити, унијети им сумњу - објашњава продуцент.

Младим продуцентима који су се окупили да би чули његово предавање савјетовао је да се боре за своје филмове, вјерују у њих и предузимају ризике, јер је то, како је казао, суштина продуцентског посла.

Ђулијано, који је са Сорентином почео да ради још када је овај радио кратке филмове, сматра да је за продуцента узбудљиво да сарађује са дебитантима, буде свједок и учесник њиховог развоја и уздизања.

- Новац није једина важна ствар у снимању филмова. Најзначајније што можете дати редитељу, нарочито ако је дебитант, јесте вријеме. Наш посао јесте да подстакнемо и подржимо њихову визију и да се боримо да та визија прерасте у филм - нагласио је он.

Додао је и да се труди да гледа филмове са тачке гледишта публике, а снима филмове које би сам волио да гледа.

Као и претходних вечери, послије напорног и креативног дана, учесници и посјетиоци, али и велике филмске звијезде уживали су у концерту Адама Стинга.

Стигао и Корнелију Порумбоју

Професор Емир Кустурица, селектор Дуња Кустурица и организатори фестивала дочекали су румунског режисера Корнелијуа Порумбојуа, који први пут долази на "Кустендорф". Његов најновији филм "Благо" након премијере у Кану, као и приказивања на фестивалима у Хамбургу, Чикагу, Каиру, приказан је у сали "Проклета авлија" на Мећавнику, након чега је и овај режисер одржао радионицу.

Програм за сриједу

- 14 "Планине могу да оду" Ђиа Жангке

- 17 "Бланка" Коки Хасеи

- 21 Церемонија затварања и додјела награда

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана