Продаја слика у сивој зони

Александра Маџар
Продаја слика у сивој зони

Бањалука - Тржиште вриједних умјетнина у Републици Српској не постоји, поготово не оно које би могло да одговара свјетским стандардима.

Мишљење је ово академских сликара и историчара умјетности из Српске који прате промјене у овој области на глобалном нивоу.

У свијету је потпуно другачија ситуација, па је недавно тржиште савремених умјетничких дјела забиљежило раст од 15 одсто за период 2012-2013. година и први пут премашило милијарду евра.

- Чињеница је да тржиште умјетнина у Српској не постоји у одређеном облику. Дио трговине умјетнинама одвија се у сивој зони. Очигледна је затвореност културне сцене РС, због непостојања јасне стратегије у овој области и одсуства пројеката у оквирима међународне сарадње - истакла је академски сликар Маја Додиг.

Сматра да је на развоју домаћег тржишта неопходно дјеловати кроз везу: галерија-колекционар-сајам умјетнина, а затим примијенити конкретна искуства и примјере добре праксе.

- Наравно, неопходно је узети у обзир и економска питања и постављање циља у виду стварања повољног окружења за развој тржишта. Потребно је дефинисати правна и пореска питања, као и питања културне политике и едукације јавности - додаје Додигова.

Да је неопходно повољно економско окружење, али и рјешавање правних и пореских питања истиче и историчар умјетности у Музеју савремене умјетности Републике Српске Љиљана Пердув-Мисирлић.

- Истина је у Републици Српској постоје мале продајне галерије са дјелима прилагођеним укусу, али и новчаницима становника. Оне су истовремено и сувенирнице - каже Пердув-Мисирлић.

Наводи да постоји и спорадично црно тржиште које се развило током и послије рата када су умјетнине продаване у бесцјење. Вриједна дјела продавали су власници, али било је и препродаја.

- Музеј савремене умјетности РС у оквиру своје дјелатности до недавно је имао изложбени продајни салон који је, нажалост, затворен и још није пронађен нови простор. У том салону је било и покушаја стварања тржишта - подсјетила је Пердув-Мисирлић.

Тренд куповине

- Послије великих економских и политичких потреса у свијету, богати "тајкуни" се окрећу куповини умјетнина умјесто некретнина. То би требало имати у виду када је ријеч о покретним умјетничким дјелима из наших крајева. Наша баштина може нестати у неповрат за мали новац и то чак из незнања - каже Љиљана Пердув-Мисирлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана