Прњавор: Промовисана књига Приче плишане завесе

Срна
Прњавор: Промовисана књига Приче плишане завесе

Прњавор - У Дому културе у Прњавору вечерас је одржана сценска промоција књиге "Приче плишане завесе" аутора Бранкице Радоњић из Прњавора, дугогодишњег умјетничког руководиоца Драмске сцене Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета".

Садржај књиге посјетиоцима су уз извођење пригодних скечева дочарали глумци "Просвјетиног" драмског позоришта.


Радоњићева каже да ова књига, која садржи 15 драмолета за дјецу, представља корисно штиво за просвјетне и позоришне раднике који имају намјеру да постављају кратке драмске комаде на дјечијој сцени.

"Ове су приче настајале уназад неколико година, прије свега из наше потребе да имамо квалитетне драмске текстове, кратке форме за наступ у вртићима, школицама, школским секцијама", појаснила је Радоњићева.

Она је нагласила да посебну част представља чињеница што је књигу објавила издавачка кућа "Пчелица" из Чачка, што је први пут да се неко од аутора из БиХ нашао у њиховом издавачком програму.

"Сви који се баве радом са дјецом знају каква је репутација жПчелицеж када је у питању дјечија литература и дидактика за основну школу", каже она.

Рецензент књиге Ранко Павловић оцијенио је да се међу "плишаним корицама" Бранкице Радоњић смјестило 15-ак врло лијепих и занимљивих игроказа који су прихватљиви за дјечије школске драмске секције, али истовремено и за озбиљнију драмску сцену.

Павловић каже да су у овим игроказима дјеца спремна да се играју, али и размишљају, те повремено праве одређене "зврчке", односно понашају се управо онако каква дјеца и треба да буду.

"Бранкица вјешто поред дјеце у игроказе уклапа маме, тате, баке, деке, тетке, тече. Људске особине даје мравима и другим животињама, као да пише басне, оживљава Сњешка Бијелића, Дједа Мраза, оклагије и још много тога, другим ријечима свега има иза те плишане завјесе", истакао је Павловић.

Вечерашњој промоцији присуствовао је и дугогодишњи сарадник прњаворског аматерског позоришта Срећко Марчета, члан Театра "Сцена" из Новог Града, који је рекао да Радоњићева, осим што има велики таленат за драмску сцену, одлично и пише.

Марчета каже да се читајући књигу, уз поједине приче и сам вратио у дјетињство, у вријеме игре и маштања.

Он није искључио могућност да се неке од прича из "плишане завјесе" нађу и на сцени позоришта са којим ради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана