Прњавор: Дo 27. децембра изложба посвећена Доситеју Обрадовићу

Срна
Foto: срна

ПРЊАВОР - У Народној библиотеци у Прњавору постављена је изложба под називом "Живот и дјело Доситеја Обрадовића" која садржи приказ значајних остварења великог српског просветитеља, реформатора и књижевника постигнутих током живота.

В.д. директора Народне библиотеке Душан Марић појаснио је да изложба приказује Обрадовићев живот од рођења у Чакову Румунија, до смрти у Београду, његов боравак у бројним српским манастирима и обилазак Балкана, Мале Азије, Њемачке, Русије и других земаља, као и сусрете, познанства и пријатељства са познатим европским научницима, књижевницима и филозофима. 

Изложба обухвата и приказ бројних дјела које је овај просветитељ подарио српској књижевности, истовремено утичући на то да се Срби, као народ, описмене и књижевно уздигну. 

"Изложба има и сликовни, али и текстуални приказ, интересантна је и једноставна, па посјетиоци на прави начин могу себи да створе слику о животу и дјелу Доситеја Обрадовића. Поставка је у два формата - у затвореном простору, односно у нашим просторијама и на отвореном за суграђане који, док пролазе поред библиотеке, могу да је погледају. Мислим да радимо једну добру ствар за културни живот Прњавора" , рекао је Марић за Срну. 

Организацију поставке, која је отворена до понедјељка, 27. децембра, помогло је и Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Прњавора и Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана