Признање за легендарног стрип аутора: Стен Ли добио улицу у Њујорку

Б.П.
Признање за легендарног стрип аутора: Стен Ли добио улицу у Њујорку

Легендарни стрип аутор Стен Ли за живота добио је многе награде и почасти, а сада једна улица у Бронксу, у кварту где је Ли одрастао, нови назив по њему. 

Почевши као тинејџер, Ли ће постати један од најбољих креатора компаније  Марве оживљавајући ликове као што је Капетан Америка. Касније, радећи са Џеком Кирбијем, Стивом Дитком, Дон Хеком и другима, Ли је створио Марвел Универзум, какав фанови данас знају и воле, а Ли ће временом постати јавно лице компаније.

Његов љубазан карактер чинио га је миљеником међу фановима, а пратио га је низ камеа наступа у сваком филму са Марвеловим ликом, по чему је био препознатљив млађим фановима, све до његове смрти 12. новембра 2018, у доби од 95 година.

Двије и по године касније, Стенов родни град именовао је улицу у његову част и одржана је церемонија посвећена Лију. Смјештена у Бронксу, округу у којем је Ли провео своје тинејџерске године, улица носи назив "Стан Лее Њаy", а налази се на Универзитетској авенији.

Иако је касније године провео у Лос Анђелесу, Њујорк је заузимао посебно мјесто у срцу Стена Лија. Добар дио ликова које је створио живе баш у Њујорку и чине овај град безбједним.

Ли је широм свијета препознат као један од највећих креатора стрипа, који је помогао у изградњи измишљеног универзума који и данас 80 година касније има огромну армију фанова.

Током свог живота примио је многе почасти, попут звијезде на холивудској стази славних и награде широм свијета. Сада, постхумно, Стен Ли има и улицу која је именована у његову част.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана