Признање Станко Ракита у рукама Капетановића и Цице

Мирна Пијетловић
Признање Станко Ракита у рукама Капетановића и Цице

АЊАЛУКА - Награда "Станко Ракита" за ову годину биће додијељена пјесницима Олгици Цице за књигу "Бакине приче" и Бори Капетановићу за књигу "Једна чичка и два чичка", одлуком жирија Удружења књижевника Српске, подружница Бањалука.

Жири у којем су предсједник Михајло Орловић и чланови Петар Ђаковић и Жељко Ђурђевић, једногласно су одлучили да ова два аутора буду награђена.

Награђена дјела су, према ријечима Орловића, право освјежење у пољу дјечије литературе у Републици Српској.

- Ове године жири је на столу имао више добрих књига што је знак да је све више пјесника који пишу за дјецу. Тако Капетановићева књига, поред изузетно занимљивог наслова обилује врцкавим и духовитим пјесмама, на Капетановићу својствен начин - истакао је Орловић.

Истакао је да је Капетановић у овој књизи, "нов по пјесничком коришћењу језика".

- Пјесме му се претварају у звучну разгледницу, без сјенке неизрецивог и без неких прелива. Уз све то, магија сликова је неодољива. Има у њима големе радости, сјете, духовитих врцкавих гегова - каже Орловић.

Када је у питању књига "Бакине приче", жири се сложио да је ријеч о стилски добро написаној књизи која потврђује озбиљност аутора.

- Књига је занимљива по приступу и оригиналности савремених бајки које се ослоњају на оне старе - записао је Орловић у образложењу.

Број књига приспјелих на конкурс, каже он, радује, јер оне говоре о све већем интересовању наших пјесника за писање намијењено дјеци.

- Приликом додјеле награде, која ће бити одржана 14. октобра у Банском двору Културном центру у Бањалуци, пригодан програм ће извести ученици основних школа из Бањалуке и школе која носе име пјесника Станка Раките - најавио је Орловић.

Награда

Станко Ракита је рођен у Грбавици код Шипова. Писао је углавном пјесме за дјецу. Од његових познатијих књига издвајамо: "Нигдје краја свијету" и "Велики лет". Умро је у Бањалуци 1982. године. Удружење књижевника Српске установила је књижевну награду која носи његови име, а додјељује се за најбољу књигу за дјецу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана