Признања за Ању Илић, Жељка Стјепановића и "Злочин и казну"

Александра Глишић
Признања за Ању Илић, Жељка Стјепановића и "Злочин и казну"

БАЊАЛУКА - Представа "Злочин и казна" Фјодора Михајловича Достојевског, у режији Душана Петровића, проглашена је за најбољу у претходној сезони Народног позоришта Републике Српске.    

За најбољу глумицу проглашена је Ања Илић за улогу Ањесе у представи "Школа за жене" и улогу Меди у комаду "Како засмијати Бога".

Жељко Стјепановић проглашен је за најбољег глумца за улогу Арнолфа у представи "Школа за жене", за улогу Лужина у комаду "Злочин и казна" и за улогу Пуље у комаду "Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња". Повеља за изузетан допринос позоришној дјелатности у Републици Српској додијељена је предсједници Организационог одбора Шантићевих вечери поезије Сањи Бјелици-Шаговновић. О наградама је одлучивао Умјетнички савјет Народног позоришта РС. 

На великој сцени Народног позоришта Републике Српске премијерно је изведена представа "Што те нема" Маријане Арацки, у режији Ерола Кадића. Ријеч је о представи која је настала у копродукцији Народног позоришта РС, Народног позоришта у Мостару и Хрватског народног казалишта у Мостару.

- Данас, тачно 130 година касније, "на мртвом гробу порушених нада", сведоци смо да се песничко одрастање Алексе Шантића у културно девастираним приликама, сукоб духовног и материјалног света, побуна љубави против друштвених стега и поврх свега незаобилазне балканске прилике и неприлике с краја 19. и почетком 20. века ни по чему не разликују од наше свакодневице. У свом животу и стваралаштву Шантић је отвореног срца заговарао јединство свих словенских народа. Утолико је пораз који је доживео на личном плану трагичнији. Његов пораз - пораз је свих нас. И мада се чини да ће се борба ероса и танатоса вечито надвијати над Балканом, Шантићева визија јединства и слоге једина је визија коју треба следити и једина која улива наду да је светла будућност на овим просторима ипак могућа - навела је о комаду Маријана Арацки.

Овом премијером обиљежен је 89. рођендан позоришта и почетак нове, 90. позоришне сезоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана