Признања Миљановићу и Перићу

Илијана Божић
Признања Миљановићу и Перићу

ЧАЧАК - Награда 30. Меморијала Надежде Петровић у Чачку додијељена је умјетнику Младену Миљановићу за видео-рад “Звуци родног краја”, а признање Уметничке галерије “Надежда Петровић” добио је Владимир Перић за објекат “Карантин за птице” у Градском парку.

Након темељног прегледања и анализе цјелокупне поставке “На југ, на југ! Идемо на југ!”, која обухвата радове 30 умјетника и умјетничких група са простора бивше Југославије и Бугарске, а које је изабрала селекторка, музејска савјетница и директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић, жири је одабрао најбоље.

Жири 30. Меморијала Надежде Петровић чинили су кустос Музеја савремене уметности у Београду Мирослав Карић, умјетничка директорица Галерије савремене ликовне уметности у Нишу Милица Тодоровић и кустоскиња и музејски савјетник у УГ “Надежда Петровић” Драгана Божовић.

Награда је додијељена Миљановићу за рад “Звуци родног краја” (2018) који, како је навео жири, доноси горко-хуморну студију о сложености друштвено-политичке стварности БиХ, земље која је некада била синоним за мултиетнички, културни и конфесионални суживот, али и један од најсуровијих ратова у савременој историји.

- Данас у замршеном моделу ентитета, кантона, подела, Босна живи последице разбукталих национализама током деведесетих који се, иначе, још распирују на овдашњим просторима када треба да се замагли слика девастираних друштава, уништених економија, угрожених егзистенција, обесправљених грађана неретко примораних да напусте свој родни крај - навео је жири.

Чланови жирија су истакли да Миљановић у својеврсној форми делегираног перформанса, који оживљава популарни жанр музичког видео-спота, окупља групу ветерана из зараћених војски БиХ са идејом да заједно изведу различите верзије пјесме “Направила Америка од Босне државу” у оригиналној интерпретацији хрватског пјевача изворне музике Анте Бубала.

- Контроверзног садржаја базираног, и у другим верзијама, на изневерености босанских етницитета Дејтонским споразумом и интересима великих сила, песма кроз стереотипе, предрасуде, страхове од “доминације и победе другог” уводи посматрача у терен политички некоректног, али истовремено и најдиректније суочава са апсурдношћу национализма, рата уз подсмех већ поменуте реалности где смо сада - на руинама некадашњег заједничког живота. Миљановић поље уметности инаугурише у простор (не)могућих сусрета, неопходног дијалога ван неискреног, декларативног дискурса политичких елита и нужног критичког преиспитивања њихових манипулативних стратегија јасним питањима: зашто, чему и докле? - истакао је жири и додао да је Миљановић на Меморијалу представљен и радом “Дидактички зид”, којим приступа актуелном глобалном проблему миграција и изазова са којима се на свом путу ка жељеним одредиштима сусрећу мигранти, избјеглице, расељена лица.

Према ријечима жирија, рад Владимира Перића “Карантин за птице”, који је постављен у Градском парку у Чачку, одређен је новонасталим околностима глобалне здравствене кризе.

- Карантин, (само)изолација и дистанцирање - појмови који последњих неколико месеци окупирају нашу свакодневицу и животе, мењајући парадигме у навикама и друштвеним понашањима, чинећи да од будућности очекујемо једино одговор “до када ће све то трајати”, за Перића су полазиште у промишљању потреба једног света који због људских активности остаје незаштићен. Перићев рад је уметнички и критички гест који ће подстаћи на бројна питања о нашем односу према животној средини, о одговорности, хуманости, неопходности заједништва, подсећајући нас шта све дугујемо природи и другим живим врстама и бићима - навео је жири.

Споразум

У завршетку свечаности потписан је веома значајан споразум о сарадњи између Уметничке галерије “Надежда Петровић” и Музеја савремене умјетности Републике Српске. У споразуму се наводи да ће обје стране радити на заштити и презентацији културног насљеђа, те реализацији појединачних и заједничких програма.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана