Припреме за номинацију " густог плетеног козарачког кола " за Унеско

Srna
Foto: glas srpske

ГРАДИШКА- Представници Музеја Републике Српске, Градске управе Градишка и Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Коловит" из тог града одржали су данас радни састанак о активностима неопходним за номинацију "густог плетеног козарачког кола" за Унеско листу заштићеног нематеријалног културног насљеђа.

. Предсједник КУД-а "Коловит" Мирко Борјановић рекао је да су до сада, уз подршку Градске управе и Министарства просвјете и културе Републике Српске, спровели бројне активности које претходе номинацији према Унексу.

"Као прву од активности урадили смо велики мурал у граду са мотивима густог плетеног козарачког кола, а након тога на основу истог мотива смо урадили слагалицу/пазл и бојанку за дјецу. Урађена је и бајка о овом колу, аутор је Дарио Дринић и она је сада у фази илустровања, а када буде објављена планирамо да урадимо и представу по тексту бајке", навео је Борјановић.

Он је додао да су снимљени и одређени кадрови који ће бити саставни дио кратког филма, који је обавезан сегмент саме апликације која се шаље Унеско. "Доста је урађено, али је то мали дио оног што је потребано урадити на промоцији, а идеја је да покушамо да одиграмо и највеће густо плетено козарачко коло за Гинисову књигу рекорда", рекао је Борјановић. КУД "Коловит" је носилац активности номинације "густог плетеног козарачког кола", а све се активности спроводе у сарадњи са Министарством просвјете и клутуре и Музејом Републике Српске.

Виши кустос Музеја Српске, етномузиколог Сања Пупац рекла је да нико не може са сигурношћу да каже да ли ће Унеско уврстити ово коло на своју листу заштићеног нематеријалног културног насљеђа, али да се ради све што је потребно да се то и догоди.

Пупац је нагласила да је најважније да се самим извођењем "густог плетеног козарачког кола" ради највише на његовом очувању и заштити. "Ово коло прво је уврштено на листи нематеријалног културног насљеђа Републике Српске и БиХ, а сада слиједи корак више.

Прошли смо одређене фазе интерних договора шта треба да радимо у поступку прије номинације, а да би неко коло било уврштено на Унеско листу треба да има своју прошлост и садашњост, али и да прикажемо како то видимо у будућности. Због тога је битно то што КУД Коловит ради на промоцији овог кола", истакла је Пупац. Номинација "густог плетеног козарачког кола" према Унеску требала би да буде завршена и послата до краја марта идуће године.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана