Принцеза театра остала свјетионик

Приредила: Мирна Пијетловић
Принцеза театра остала свјетионик

Београд - Умрла је велика Мира Ступица. Велика каријера, велика глумица, велик и несрећан, несрећан живот. Пробуди их све, кад тамо стигнеш, велика госпођо.

Ријечи су ово драмског писца и редитеља Синише Ковачевића којима се опростио од Мирославе - Мире Ступице, једне од најцјењенијих глумица у историји српског глумишта. Позоришна дива преминула је у 93. години у ноћи између четвртка и петка у Дому за старе у Земуну.

Ступица је претрпјела тежак мождани удар, оперисана је, али није успјела да се опорави, а 17. августа био је њен посљедњи рођендан. Оставила је изузетан траг у драмској умјетности, и на сцени и на филмском платну.

Иза ње је остала и аутобиографска књига "Шака соли" у којој је пишући о свом животу, три брака и каријери исписала и упечатљиву слику једне епохе. Приватни живот обиљежио јој је брак са славним редитељем Бојаном Ступицом.

Одлазак Мире Ступице, велике глумице и жене којој културна сцена Србије много дугује, ражалостио је њене пријатеље, породицу и колеге. Они, као и многи други људи који су се дивили њеном раду, као и медији широм региона, опраштали су се у петак емотивним порукама од "принцезе театра".

- Неописиво ме растужила вијест о смрти Мире Ступице. Иако је била у поодмаклој старости, не можете, а да не жалите када неко тако велики оде. Оставила је неизбрисив траг - казала је за "Глас Српске" књижевница из Бањалуке Стевка Козић-Прерадовић.

Нарочито емотивно и са великим поштовањем од Ступице се опростила редитељка Милица Краљ, присјетивши се тренутка када је први пут видјела на даскама које живот значе.

- Када сам први пут гледала Миру Ступицу у позоришту, пре ње на сцени појавила се назнака неке чудне светлости. Испод сценских врата. Онда је она отворила та врата и ступила на позорницу заогрнута у светлост. Онда је та светлост кренула да се шири по гледалишту, да нас удара у главу. Ступица је прошла позорницом, изговорила своје реплике и поново изашла на она врата. Светлост је отишла за њом, нестала испод врата, остављајући нас гледаоце да се питамо шта то би. Била је то харизма велике глумице, која обасјава себи пут и сва лица која се на том путу нађу. Глумачка харизма толика да ме и сад држи под јаким утиском и задивљеношћу - записала је Милица Краљ.

Глумица Горица Поповић каже да је Ступица увијек умјела да осваја, прије свега, својим специфичним бићем.

- Јако ми је жао. Са Миром, нажалост, никада нисам играла, али сам је гледала у фантастичним остварењима. Била је расна глумица и сваку улогу је освајала својим специфичним бићем. Једна од највећих наших глумица свих времена. Жао ми је и што је при крају свог живота била сама - каже Поповићева.

Глумица Бранка Веселиновић тешко је примила вијест о одласку своје драге пријатељице и куме за коју каже да је била велика глумица, која је ријетко говорила о себи.

- Многи млади и не знају да смо нас две постојале. Ја сам Миру много волела, биле смо велики пријатељи и кумови - рекла је Веселиновићева и присјетила се како је управо Мира била та која ју је повезала са љубави њеног живота Млађом Веселиновићем.

Редитељ Милан Караџић каже да је Ступичин рад вриједан дивљења.

- Мира Ступица је била глумица огромног дара и фантастичне харизме. Као млад редитељ гледао сам је на позоришној сцени на којој је била заиста импресивна. Мира је била посебна глумица, а нама остаје да јој се дивимо и да се угледамо на њу - каже Караџић.

Заједничког глумачког подухвата у серији "Отворена врата" са Ступицом присјетио се глумац Власта Велисављевић.

- Нисам је лично познавао, а и глумачки смо се срели само једном, и то у серији "Отворена врата". Ипак, знао сам је као изузетну особу и дивну глумицу. Дивио сам јој се и волео да је гледам - рекао је Велисављевић.

Била је прво од четворо дјеце Радомира Тодоровића, родом из Орашца, и Данице, рођене Станишић из Ливна. Њени биографи биљеже да су два брата, Предраг и Зоран, умрли са свега двије и три године. Неколико година касније рођен је трећи брат Бора, који је оставио неизбрисив траг у српској кинематографији.

У Гњилану је са четири године гледала и прву позоришну представу - "Бој на Косову" у извођењу неке путујуће трупе. Породица се преселила у Горњи Милановац, гдје јој 1932. године од туберкулозе умире отац. Самохрана мајка Даница са дјецом је отишла у Аранђеловац, па у Београд, гдје се Мира препустила магији позоришта.

На сценама у Шапцу и Нишу, преко Народног позоришта и Југословенског драмског позоришта у Београду, па све до театара Париза и Москве, низале су се бриљантне улоге. Играла је у свим жанровима, али и од класике до савременог националног и иностраног репертоара. Била је незаборавна Петруњела, Глорија, бароница Кастели, мадам Сан Жен...

На великом платну дебитовала је у екранизацији романа "Бакоња фра Брне" почетком педесетих година прошлог вијека, а затим играла у филмовима "Јара господа" , "У мрежи", "Стојан Мутикаша", "Ханка", "Делије", "Крвава бајка", "Доручак са ђаволом", а у новом миленијуму и у "Седам и по" и "Паради".

Од великог броја ТВ остварења издваја се сигурно њена Кика Бибић из "Буквара", захваљујући којој су се многи описменили. Кремација глумице Мире Ступице биће обављена 23. августа у 13 часова на Новом гробљу у Београду.

Награде

Више пута је понављала да је врхунац глумачког дара остварила управо у режијама Бојана Ступице, током двије деценије заједничког живота на сцени и ван ње. За све чиме је задужила српски театар и филм нису је заобишле најзначајније награде и признања. Добила је најпрестижнија признања, а проглашена је и глумицом 20. вијека. Добитница је "Добричиног прстена", статуете "Јоаким Вујић", награда "Павле Вуисић", фестивала "Дани Зорана Радмиловића" и бројних других.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана