Приједорско позориште обиљежило 70 година постојања

СРНА
Приједорско позориште обиљежило 70 година постојања

ПРИЈЕДО- Приједорско Позориште вечерас је пригодном академијом обиљежило 70 година постојања, а директор Срђан Књегињић истакао је да је позориште свачија породица.

Књегињић је у пригодном обраћању публици истакао да је глумачки посао мисионарски.

"Наша главна мисија је да будемо степеница ка продуховљењу и схватању живота и неуморно постављамо многа питања, понекад не дајући одговоре, али пружајући слободу човјеку да се развија тражећи их", рекао је Књегињић.

Књегињић је истакао да глумци требају бити поносни на све што је Позориште прошло за ових 70 година, не заборављајући претходнике који су им предали племенити пламеник који носе и дан-данас.

Од укупно 70 година рада приједорског Позоришта глумица Злата Когелник је у њему провела, како је сама навела, педесетак.

"Када сам ја почињала то су нам била окупљалишта. Тада није било телевизије и била је понека игранка, ту и тамо", изјавила је Когелникова.

Начелник градског Одјељења за културу, међународну сарадњу, спорт и невладине организације Александар Миљешић истакао је да је ово јубилеј вриједан пажње.

"Оно на шта смо ми поносни јесте да је наше позориште једно од најреспектабилнијих у Републици Српској и носилац активности културног и позоришног живота", изјавио је новинарима Миљешић.

Миљешић је истакао да је приједорско Позориште изњедрило много младих глумаца, много великих глумаца, те да су бројне награде које су донијели на понос овог града.

Током свечане академије евоциране су успомене на неке од најзначајнијих изведених представа, а уручене су и захвалнице за 14 установа, организација и појединаца који су обиљижили или помогли рад ове установе у протеклом периоду.

Поводом 70 година постојања и рада штампана је "Допуна монографије Позоришта Приједор од 50-70. сезоне", која ће бити промовисана 28. октобра као пратећи програм 16. Међународног фестивала позоришта " Златна вила", који ће у Приједору бити одржан од 23. до 29. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана