Приједор: Званично отворен други градски мурал

Срна
Приједор: Званично отворен други градски мурал

Приједор - У присуству великог броја Приједорчана, представника градских власти и бројних донатора у шеталишној зони у Приједору синоћ је отворен нови мурал "Трансформација".

Ријеч је о раду мађарског умјетника и познатог муралисте Атиле Саможи Видама, који је осликавање завршио прије неколико дана.

Његов рад је побиједио међу 104 приједлога на другом међународном конкурсу за најбољи мурал у граду на Сани "Паола де Манинкор", који је расписало Удружења ликовних умјетника Приједор /УЛУП/ у оквиру пројекта "Приједор град мурала".

Предсједник овог удружења Борис Еремић је на пригодној свечаности отварања мурала појаснио да мурал са фигуром јахача на коњу који пролази кроз одређени портал, који у овом случају симболизује трансформацију у ширем смислу, представља прелазак "из неког неживота у живот".

"Атила је желио да Приједор и околина треба да иду из нечег добро у нешто још боље", рекао је Еремић.

Он је додао да се на овај начин наставља традиција осликавања мурала у Приједору и да су чланови УЛУП-а срећни што су и ове године, упркос тешкоћама, успјели до краја заврше посао осликавања другог мурала у граду.

Награду "Паола де Манинкор", названу по италијанској сликарки која је 1998. године на зиду приједорске Електротехничке школе осликала први мурал, чине плакета, новчана награда од 3.000 КМ и могућност осликавања једне фасаде у граду побједничким радом.

Средства за ову награду и ове године обезбиједило је Удружење Програм Приједор из Трента, чији је предсједник Кристина Бертоти истакла да је ово други мурал који је урађен са пријатељима из Приједора.

"На овај начин ће Приједор кроз неколико година стварно постати град мурала што је и назив овог пројекта", рекла је Бертотијева.

Реализација овогодишњег побједничког мурала била је накратко доведена у питање будући да је град Приједор средства за ванпрограмске културне активности преусмјерио за санацију штета од поплава и помоћ угроженима.

Међутим, вриједност овог пројекта јединственог у цијелој југоисточној Европи препознале су локалне компаније, организације, удружења и појединци међу којима и Фондација "Арселор Митал" Приједор.

Предсједник Фондације Предраг Шорга потврдио да је ријеч о средствима у износу од 4.200 КМ.

"Препознали смо вриједност овог пројекта, јер је мурал нешто што очигледно постаје симбол овог града, а ми свакако желимо бити дио ове локалне заједнице и подржавамо пројекте који доприносе њеном уређењу у сваком, па и умјетничком смислу", рекао је Шорга.

Замјеник градоначелника Миленко Ђаковић нада се да ће Приједор, познат, прије свега по умјетницима, препознати се и по муралу, као јединственом умјетничком изразу.

"Добили смо други мурал и вјерујемо да ће ови осликани зидови бити значајна мјеста која ће у будућности жељети да посјете и туристи, као нову знаменитост нашег града", рекао је Ђаковић.

На првом конкурсу за додјелу међународне годишње награде за најбољи мурал "Паола де Манинкор" побиједио је "Шеширџија" академске сликарке Наташе Коњевић из Бањалуке.

Осликан је лани на зиду високом 12 метара и, такође, се налази у шеталишној зони у Приједору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана