Приједор: Ученици играли Лудине приче

Срна
Приједор: Ученици играли Лудине приче

Приједор - Представу "Лудине приче" по мотивима комедија Вилијема Шекспира одиграли су данас у Приједору ученици четири овдашње основне школе, чиме је окончан овогодишњи пројекат удружења "Мост мира" из Лондона.

У пројекту је учествовало по осам ученика и по два наставника из школа "Козарац" из Козарца, "Вук Стефановић Караџић" из Омарске, "Ћирило и Методије" из Трнопоља и "Бранко Ћопић" из Приједора. Од почетка школске године представа је припремана у радионицама драма, музика, медији и дизајн уз асистенцију стручњака из ових области из иностранства.

Приједорчанин који живи у Лондону Кемал Перванић основао је удружење "Мост мира" 2005. године. Оно окупља волонтере из цијелог свијета, а све своје активности реализује у Приједору.

"Неколико година организовали смо велике међународне кампове са по 500 дјеце који су трајали по седам дана, а ми смо их припремали по 12 мјесеци. Посљедњих година радимо вишемјесечне пројекте у које су укључене исте школе са мањим бројем ђака, али с њима радимо дуже и интензивније", рекао је Перванић новинарима у Приједору.

Лајла Самптом из "Моста мира" рекла је да вјерује да је умјетност кључна за дјецу у смислу стицања самопоуздања.

"Ова дјеца су радом на представи остварила задивљујуће резултате, а уједно и склопили доста нових пријатељстава", рекла је Самптом.

У фоајеу позоришта приређена је изложба пројекта будућег омладинског центра у Кевљанима код Приједора на којем заједнички раде архитекти и студенти архитектуре из Бањалуке и Лондона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана