Приједор: Позориште обиљежило 60 година постојања

Agencije
Приједор: Позориште обиљежило 60 година постојања

Приједор - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је вечерас, на завршници обиљежавања 60 година постојања Позоришта Приједор, да је свакој институцији, нарочито у области културе, која у данашње вријеме обиљежава овако значајан јубилеј, потребна подршка, поготово својих суграђана.

“Најмање што можемо да урадимо је да будемо са њима када се слави, јер је ово значајан догађај за град са чијим је растом и развојем стасавало и његово позориште”, рекла је Решићева.

Додјелом захвалница заслужним појединцима и институцијама на свечаној академији у Градском позоришту, вечерас је завршено вишедневно обиљежавање 60. рођендана Позоришта Приједор.

Замјеник градоначелника Приједора Миленко Ђаковић истакао је да су током протеклих 60 година бардови приједорског глумишта много тога показали публици. “Поруке су им биле веселе и тужне, али ријечи мудре, које су нас наводиле да се понекад и сами запитамо ко смо, шта смо и куда идемо”, рекао је Ђаковић.

Директор Позоришта Приједор Зоран Барош истакао је да када једна оваква установа дочека 60-годишњицу, то није мала ствар. “Опстати у временима, системима и режимима, падати и устајати, имати неуспјеха и успјеха, и ове 2013. године бити ту гдје јесмо, заиста су довољан разлог за прославу”, рекао је Барош.

Он је подсјетио да је Позориште Приједор у посљедњој деценији забиљежило значајне искораке и резултате од 2007. године када се “појавило” на Позоришним сусретима БиХ у Јајцу са представом “На чијој страни”, преко побједе на том истом фестивалу 2010. године са представом “Гробница за Бориса Давидовича”, освајања још пет награда на овом и једне на фестивалу у Брчком.

На свечаности су уручене захвалнице граду Приједору, Дјечијем позоришту Републике Српске и Народном позоришту Републике Српске из Бањалуке за дугогодишњу подршку и помоћ Позоришту Приједор.

Захвалнице су добили глумац и режисер Раденко Билбија, те доајени приједорског глумишта Раде Ступар и Злата Когелник. Нису заборављени ни гостујући глумци Раденка Шева и Александар Стојковић, те Иван Обренов из Новог Сада, који је представљен као један од највећих хроничара овог позоришта.

Приједорско позориште има осам глумаца, а кроз школу глуме настоје да открију младе таленте. Свечана академија била је завршница вишедневног обиљежавања јубилеја, поводом којег је изведено више гостујућих и домаћих представа на позорници градског позоришта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана