Приједор: Отворена изложба “Награђени”

Срна
Приједор: Отворена изложба “Награђени”

ПРИЈЕДОР - У приједорској Галерији “Сретен Стојановић” вечерас је отворена изложба “Награђени”, коју чине радови студената Академије умјетности у Бањалуци Милане Стијак и Јована Дошеновића.

Организовање ове изложбе њима је награда за успјешно студирање током ове године.

Милана Стијак дипломирала је на Одсјеку графике у класи професора Милана Крајиновића, а Приједорчанима се представила графикама које су настале на трећој и четвртој години студија.

“На тим радовима највише пажње поклањам урбаном пејзажу, међутим, оно што мене интересује су геометријске форме које сачињавају грађевинске конструкције око нас, чиме настојим да материјализујем и спојим урођену заинтересованост за ред, правилност и геометрију”, истакла је Стијакова.

Јован Дошеновић из Градишке, који је студент четврте године сликарства на бањалучкој Академији умјетности у класи професорице Борјане Мрђа, рекао је да радови којима се бави приказују природне љепоте, али и разорну моћ природе.

“Ту је и однос човјека према природи и природа настала под утицајем човјека који својим себичним понашањем, немаром уништава све што стигне како би извукао личну корист, тренутно задовољство или из чисте забаве”, истакао је Дошеновић.

Изложбу је отворио академски сликар Предраг Марјановић, идејни творац и први директор Галерије “Сретен Стојановић”.

“Будући да се Академија умјетности у Бањалуци и ова галерија вршњаци, почетком рада Академије установљена је и ова награда поводом годишње изложбе студената која има своју тежину будући да су нагарађивани бројни знаменити умјетици”, рекао је Марјановић.

Он је похвалио награђане студенте, истакавши да је Стијакова врхунски савладала графичке технике, а Дошеновић бриљантним цртежима дочарао апокалитичне теме.

Изложба “Награђени” у Галерији “Сретен Стојановић”“ биће отворена до 11. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана