Приједор: Отворена изложба графика Димитрија Станковића

Срна
Приједор: Отворена изложба графика Димитрија Станковића

ПРИЈЕДОР - У приједорској Галерији “Сретен Стојановић” вечерас је отворена изложба графика бањалучког аутора Димитрија Станковића, а представљено је 19 радова који су настали у протекле четири године, током студија на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци.

“Инспирација је свуда око нас, у невидљивом. Без нашег малог интимног свијета не постојимо, већ живимо у неким другим, туђим свјетовима. Тако да је ово и примјер другима да морају имати свој свијет, поготово у данашње доба, које је сулудо”, рекао је Станковић, један од двојице награђених студената који су недавно освојили награду за најбољу графику на Годишњој изложби студената Академије умјетности у Бањалуци.

За овог аутора експеримент је неодвојиви дио умјетничког стварања јер отвара и оно свјесно, односно несвјесно у човјеку, а и важан је појам за графичку технологију, која и дан-данас има иновације у графичким техникама.

Он је додао да комбинује разне технике, од линореза, колографије до линогравуре, с циљем стицања личног рукописа.

Станковић је рекао да је сасвим случајно дошао у свијет графике, а као већина младих, желио је да упише графички дизајн.

“Сви млади људи живе у неком лудилу и сви некако чују за графички дизајн, а заборављају шта се дешавало прије тог медија. Људи који су ме спремали за Академију, упутили су ме на графику и то је то”, истакао је Станковић.

Вршилац дужности директора Галерије “Сретен Стојановић” Александар Дринић рекао је да овом изложбом заокружују изложбену активност у 2021. години.

“Као и синоћњи концерт, који смо организовали поводом 20 година рада наше установе, и ова изложба је дио манифестације жПриједорска зимаж”, навео је Дринић.

Изложба ће бити отворена до 24. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана