Приједор: Отворена изложба Град од жељеза и седефа

Срна
Приједор: Отворена изложба Град од жељеза и седефа

Приједор - У Музеју Козаре у Приједору вечерас је отворена изложба "Град од жељеза и седефа" аутора Братислава Теиновића, вишег кустоса Музеја Републике Српске из Бањалуке.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић појаснио је да је ријеч о изложби експоната и војне опреме османских Турака у Бањалуци и обухвата период од 1527. до 1878. године.


"Значај ове изложбе за музеј је првенствено у томе што она не тражи посебну ликовну писменост и умјетничко образовање већ је намијењена обичном човјеку, посебно ученицима основне и средње школе који ће на овај начин практично имати један квалитетан час историје", навео је Радоњић.

Аутор Братислав Теиновић истакао је да је идеја о овој изложби зачета још прије 15 година.

"Ријеч је о збирци предмета неколико стотина примјерака експоната различите провинијенције и хладног и ватреног оружја које илуструје прошлост Бањалуке од њеног пада у ропство под турску власт, па до аустроугарске окупације", рекао је Теиновић.

Он је додао да се на изложби могу видјети експонати попут цијеви бронзане пушке "кукаче" која потиче из 16. вијека, а нађена је на Кастелу прије 20 година, па до посљедњих експоната модерних система пушака "винчестер" из 19. вијека.

"Ова изложба носи у себи двије теме, па је она историјско-дидактичка, јер приказује прошлост Бањалуке кроз пресјек њене војне историје за 350 година владавине Турака, а са друге стране треба да подсјети на постанак музеја Врбаске бановине одакле су ови предмети стигли и чувају се у Музеју Републике Српске као баштина Бањалуке", рекао је Теиновић.

Он је додао да експонате прате и илустрације које су прикупљене током вишегодишњег истраживачког процеса, а у питању су бакрорези пронађени у разним књигама који приказују војску, спахије и јањичаре који су користили ово изложено оружје.

Изложба ће у Приједору бити отворена до 3. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана