Приједор: Отворен 15. Међународни фестивал хорова “Златна вила”

Срна
Приједор: Отворен 15. Међународни фестивал хорова “Златна вила”

Приједор - Градоначелник Приједора Марко Павић отворио је вечерас 15. Међународни фестивал хорова “Златна вила” на којем се такмичи девет хорова из Словеније, Хрватске, Србије, Македоније, Бугарске, Чешке и Италије.

“Фестивал је заживио и код младих и код старих и све више странаца долази. Грађани Приједора знају вриједност хорског пјевања и сваки аплауз је у право вријеме. Ово је уједно и прва манифестација у обновљеној згради Позоришта Приједор”, рекао је Павић новинарима уочи отварања фестивала.

Он је додао да су отварањем фестивала почеле овогодишње мајске свечаности поводом 16. маја, Дана града.

Предсједник жирија Даринка Матић-Маровић рекла је да је овогодишњи фестивал хорског пјевања у Приједору значајан због два велика јубилеја – 15 година фестивала и 130 година хорског пјевања у Приједору.

“Више пута сам присуствовала овом фестивалу и радујем се што сам овдје за велике јубилеје и што ћу чути одличне хорове. По ономе што сам видјела ово ће бити права радост хорског пјевања”, истакла је Маровићева.

Она је додала да мало ко може да прослави 130 година хорског пјевања у континуитету.

“Сви се радују доласку у Приједор. Фестивал је значајан и због сталног натпјевавања и жеље свих ансамбала да буду што бољи, као и публике да чује што боље изведбе”, каже Маровићева.

На свечаности отварања фестивала наступили су приједорски хорови Српско православно црквено пјевачко друштво “Вила” и “Вилењак”, који окупља дјецу предшколског узраста.

У такмичарској конкуренцији прве фестивалске вечери наступају Ријечки коморни збор “Вал”, Новосадски камерни хор, Академски певски збор “Тоне Томшич” Универзитета у Љубљани, Хрватско пјевачко друштво “Калник” из Крижеваца и Мјешовити хор АКУД “Иво Лола Рибар” из Београда.

Друге фестивалске вечери публици ће се представити хор “Риго вертикале” из Трентина, Дјевојачки хор “Евмолпеја” из Пловдива, хор “Гортинија” из Ђевђелије и хор “Кантка Летиција” из Злина.

У двадесетминутном наступу хорови изводе по пет композиција - дјело старог мајстора, савремено дјело из 20. вијека, дјело једног српског и једног домаћег аутора, као и дјело по слободном избору.

За врхунске домете у хорском пјевању биће додијељена плакета “Златна вила” и новчана награда од 5.000 КМ, за хор који освоју награду публике предвиђена је новчана награда од 1.500 КМ, а жири има могућност додијелити пет посебних признања за неке од елемената хорског пјевања - најбоља изведба савременог, домаћег, духовног и дјела старог мајстора, те иновација и виртуозност у интерпретацији.

Осим предсједника жирија Даринке Матић-Маровић, наступ хорова оцјењују и чланови Владимир Крањчевић из Загреба и Светислав Божић из Београда.

Извшрни покровитељ овогодишње “Златне виле” је град Приједор са 50.000 КМ, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске, генерални спонзор “Арселор Митал Приједор”, а пријатељи фестивала НЛБ Развојна банка, кексара “Мира” и Хотел “Приједор”.

Куриозитет је да у такмичарском дијелу “Златне виле” не учествује ниједан хор из земље домаћина. Осим у Приједору, 14. међународни фестивал Мајске музичке свечаности вечерас почиње у Бијељини уз учешће 30 хорова из региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана