Приједор: На Ликовној колонији 11 умјетника

Агенције
Приједор: На Ликовној колонији 11 умјетника

Приједор - У деветом сазиву Ликовне колоније “Сретен Стојановић”, која је отворена у Приједору, учествоваће једанаест сликара и вајара из Београда, Бачког Јарка, Врбаса, Вршца, Опова, Добоја, Бањалуке, Новог Града и Приједора, преносе агенције.

Манифестацију је синоћ отворио градоначелник Приједора Марко Павић који је умјетницима пожелио добродошлицу у град на Сани.

- Колонију организујемо да бисмо вама умјетницима омогућили потпуни умјетнички израз, а да ми уживамо у томе, тако да се надам да ћете имати све услове за рад како би тако и било - рекао је Павић.

Он је додао да Приједор има пуно право да буде организатор ликовне колоније и домаћин реномираним умјетницима, јер, не без разлога, слови за град сликара.

- Приједор тренутно има више од 30 академских сликара, велики број студената и предавача на факултетима умјетности и традицију сликарства дугу више од стотину година - навео је Павић.

Селектор колоније Миленко Радивојац потврдио је да ће колонија бити у знаку акварела и ситне пластике.

- Одлучили смо да направимо необичан спој сликара и вајара, а задата техника акварел је по угледу на једног од првих школованих приједорских сликара Тодора Швракића који је важио за једног од најбољих југословенских акварелиста - истакао је Радивојац.

Он је појаснио да је избор да колонија буде дијелом и вајарска највише зато што је сам Сретен Стојановић, чије име колонија носи, био чувени вајар.

Радивојац је потврдио да, према пропозицијама, умјетници два рада остављају организатору, тако да ће, као и са досадашњих сазива, слике и вајарски експонати постати власништво градске управе и Музеја Козаре.

До 12. августа, до када ће трајати, у колонији ће умјетничка дјела стварати вајари Драго Хандановић из Добоја и Соња Бикић из Бањалуке, као и сликари Силва Вујовић из Београда, Димитрије Коларевић из Бачког Јарка, Данко Бркић из Бањалуке, Александар Богдановић из Вршца, Пал Дечев из Опова, Владо Њаради из Врбаса, Младен Каран из Новог Града, који живи и ради у Фиренци, те Далибор Поповић и Предраг Марјановић из Приједора.

Рад умјетника пратиће историчар умјетности Љиљана Суботић из Београда која ће бити задужена за критички осврт и каталог изложбе на крају колоније.

Радивојац је најавио и богат пратећи програм колоније.

- Током трајања ликовне колоније у Музеју Козаре 9. августа биће отворена изложба радова чланова Удружења ликовних умјетника Приједора - рекао је Радивојац.

Он је додао да ће бити организована и пројекција филма “Праг и српски сликари”, аутора Ненада Огњеновића.

Радови настали у овој колонији биће изложени у Музеју Козаре на изложби која ће бити отворена, већ по традицији, у септембру поводом, ове године, 41. Књижевних сусрета на Козари.

Покровитељи колоније, која носи име једног од највећих и најпознатијих приједорских умјетника, академика Сретена Стојановића и чији су циљеви његовање и чување ликовне традиције, стваралаштва и едукација младих генерација, јесу Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске и град Приједор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана