Приједор: Књига најпопуларнија међу младима

Снежана Тасић
Приједор: Књига најпопуларнија међу младима

Приједор - Народна библиотека "Ћирило и Методије" из Приједора може да се похвали већим бројем читалаца у односу на прошлу годину.

Потврдила је ово директор Библиотеке Мара Ећим уз напомену да је међу љубитељима књижевности највише школараца. 

- Сваки дан се повећава број младих чланова наше библиотеке. Током прошле године учлањено је 475, а сада смо само до априла добили 560 нових читалаца - рекла је Ећимова.

Истиче да је књига популарна и међу старијим Приједорчанима, па се број поштовалаца писане ријечи на одјељењу за одрасле ове године повећао за 117. 

Ећимова каже да пораст интересовања за књижевност прати и већи број нових наслова на полицама приједорске библиотеке. Сви који дођу у потрази за књижевном авантуром могу да бирају између готово 55.000 дјела.

- Недавно смо на поклон добили око 400 књига, међу којима су класици на руском језику. Често нам долазе људи који немају гдје да држе много наслова, а нама та дјела добро дођу да обогатимо књижни фонд - казала је Ећимова.

Она је нагласила да је веома значајан и откуп старе књиге, а за прва четири мјесеца овај фундус обогаћен је са 300 библиотечких јединица и броји готово 900 књига.

- Недавно смо имали откуп серијских монографских публикација и нама је било интересантно да је ријеч о часопису који је излазио 1900. године и гдје се појављује први библиотекар Ђорђе Пејановић. Он је био уредник тог листа, а његово име носи највећа награда у библиотекарству Републике Српске - каже Ећимова.

Дан библиотеке

Мара Ећим је за Дан библиотеке, 24. мај, најавила низ догађаја међу којима је и гостовање актуелног добитника НИН-ове награде књижевника Горана Гоцића. Биће одржани и 10. мајски сусрети пјесника, а неће изостати ни награде за читаоце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана