Приједор: Изложено 175 радова рађених на јагњећем пергаменту

Срна
Приједор: Изложено 175 радова рађених на јагњећем пергаменту

Приједор - У Музеју Козаре у Приједору вечерас је отворена изложба "Вода у књигама умјетника - пергамент концертина" аутора Лепосаве Милошевић Сибиновић из Београда.

Ријеч је о 175 слика, цртежа, графика и радова у комбинованој техници којима је свима заједничка подлога - јагњећа кожа.


Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић рекао је да је ова изложба дио вишегодишњег међународног пројекта "Пергамент Србија" који је до сада представљен јавности више од 40 пута и у којем је учествовало 150 умјетника из цијелог свијета, а највише из Србије у Мексика.

"Сама чињеница да је изложба међународног карактера и да је толики број значајних аутора већ обећава различите и квалитетне садржаје, а за нашу публику је битна могућност да види ликовно стваралаштво искључиво на пергамент подлози. С обзиром на то да је ријеч о експресивној древној техници, која је већ скоро изумрла, то говори о битности и јединствености пројекта", рекао је Радоњић новинарима у Приједору.

Аутор изложбе Лепосава Милошевић-Сибиновић рекла је да је рад на кожи започела 2000. године и да је почетак пројекта "Пергамент Србија" тада био посвећен обиљежавању два миленијума хришћанства, под називом "Умјетнци спасавају јагњећу жртву", а да од тада траје, теме се мијењају и аутори множе.

"Основна идеја је повезати древни, веома цијењени и отмјени материјал као што је пергамент са савременим ауторским изразима. До данас се одазвало око 150 умјетника, можда два, три су одбила учешће јер су вегетаријанци", навела је Сибиновићева.

Она је појаснила да је концертина стручни назив за савијање табака у форми хармонике гдје се сваки наредни лист савија супротно и на тај начин добија лака преносивост радова и већа мобилност изложбе, с обзиром на то да око 200 радова стаје у кутију у коју стаје десет флаша вина.

"Радови су врло живи. Нису потребна стакла нити рамови", додала је Сибиновићева.

Изложба ће бити постављена до 15. априла.

Након Приједора, изложба ће бити постављена у Завичајном музеју Градишка, а потом у Библиотеци града Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана