Приједор: Изложба карикатура добитника Пјерове награде

Срна
Приједор: Изложба карикатура добитника Пјерове награде

Приједор - У приједорској Галерији ж96 вечерас је отворена изложба под називом "Награђене и одабране карикатуре за жПјеровуж награду 1967- 2015. година, на којој је изложено 140 карикатура 48 врхунских карикатуриста.

Изложбу је отворио Бојан Љубеновић, познати афористичар, новинар "Вечерњих новости" у којима свакодневно уређује стране хумора и уредник је рубрике "Такорећи незванично" у истом листу.


"Ово је, могу слободно рећи, историјски тренутак за југословенску карикатуру јер се први пут дешава да су на једном мјесту изложене најбоље карикатуре са најчувенијег конкурса новинске карикатуре жПјерж", рекао је Љубеновић.

Он је додао да није познат разлог зашто најбоље карикатуре са конкурса "Пјер" нису до сада излагане на једном мјесту.

"Љубитељи карикатуре у Приједору имају могућност да виде карикатуре које су биле изложене у Риму, у Француској, Португалији. Биле су позиване на излагање у Јапан, а ово је први пут да се најбољи радови могу видети на једном месту", рекао је Љубеновић.

Директор галерије Тихомир Илијашевић истакао је да су изложени радови великог
броја мајстора карикатуре који су добијали награде и на најзначајнијим свјетским конкурсима.

"Наум нам је био да ову изложбу назовемо жМала историјска читанкаж, али смо одустали. Био би то плеоназам, јер очигледно је. А није ни мала, јер 48 година живота за једног човјека и једну награду није мало", рекао је Илијашевић.

Конкурс карикатуре "Пјер" покренуле су "Вечерње новости" 1967. године. Идејни творац је сликар и карикатуриста Драган Савић, а његову идеју у дјело је спровео Приједорчанин Слободан Глумац, тадашњи главни и одговорни уредник "Вечерњих новости", у то вријеме најтиражније новине у Југославији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана