Приједор: Изложба графика Љепота звијери

С. Та.
Приједор: Изложба графика Љепота звијери

Приједор - У Музеју Козаре у Приједору отворена је изложба графика Бориса Мајсторовића из циклуса "Љепота звијери".

Аутор је рекао да постоји шест циклуса са овом тематиком и да изложени радови могу отворити очи публици која није навикла на ову врсту ликовности.

- Овдје су поштовани основни архетипи графичког заната које је још Рембрант успоставио. Иако то данас није модерно, то је нешто што мене води и основна потреба је да цртам - истакао је Мајсторовић.

Кустос умјетничке збирке Музеја Козаре Алекса Милић је, представљајући аутора, рекао да је Мајсторовић завршио студиј графичког дизајна код Вернера Мајера у Минхену и студије графике код Џевада Хозе на сарајевској Академији ликовних умјетности, те да је сигурно да су оба велика, доказана, свјетска умјетника оставила трага на његово дјеловање. 

- Назвао бих то занатским поштењем и класичном школом академије која полако изумире, али увијек негдје остаје гдје је линија и цртеж оно на чему се заснива читав умјетнички живот односно дјеловање - казао је Милић.

Он је навео да изложба, која ће бити отворена до 23. фебруара, приказује читав процес стварања графике односно умјетничког дјела од самог почетка - линеарног, једноставног, сведеног, емотивног, свакодневног доживљеног цртежа до неког крајњег резултата који на крају доводи или до црног квадрата на бијелој позадини или обрнуто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана