Приједлог ребаланса буџета наљутио умјетнике: Улагање у културу не може да буде трошак

Миланка Митрић
Приједлог ребаланса буџета наљутио умјетнике: Улагање у културу не може да буде трошак

БАЊАЛУКА - Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за 2023. годину, по којем су средства намијењена култури, изазвао је огорченост код оних који раде и стварају у области умјетности и културе.

Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за 2023. годину, по хитном поступку на дневном је реду сједнице Народне скупштине Републике Српске, која је почела јуче. Према поменутом приједлогу, текући грантови културе, са првобитних 1.250.000, ребалансом су смањени на 150.000 КМ.

Реакције на ову вијест, од стране оних који раде и стварају у областима умјетности и културе, биле су уједначене, јер сви сматрају да је овакво смањење неприхватљиво.

- Вјеровали или не - прошле године износ за суфинансирање пројеката из области културе у Министарству просвјете и културе био је око 900.000 КМ. Ове године смо са планираних 1.250.000 КМ ребалансом спали на износ од 150.000 КМ. Вјеровали или не, овај износ планиран је за све пројекте и манифестације из области издаваштва, позоришне умјетности, музичког и ликовног стваралаштва у Републици Српској - забиљежио је глумац Љубиша Савановић у својој објави на друштвеним мрежама.

Мишљење о овом приједлогу уједначено је, јер средства, умањена за више од милион КМ, премала су да одрже постојеће и будуће пројекте у било којој области умјетности и културе.

Власница галерије “Вагон” Исидора Бранковић за “Глас Српске” рекла је да овакав приједлог, ако буде усвојен, никоме не може апсолутно ништа добро донијети.

- Ради се о јако штетном приједлогу, који ће имати штетне посљедице на развој умјетности и културе, које ће имати и довести многе умјетнике и удружења у врло тешку ситуацију. Надлежни би морали да изнађу начин да умање штетне посљедице које ће смањење буџета неминовно изазвати - истакла је Бранковићева.

Директорица Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив” Санела Бабић за “Глас Српске” рекла је да је истински била затечена овој вијешћу.

- Затекла ме је и шокирала вијест о укидању буџета за културу. 150.000 КМ које су ребалансом републичког буџета предвиђене за пројекте и манифестације из области културе су исмијавање и понижавање свих нас па и оних који треба да на сједници Народне Скупштине Републике Српске усвоје ребаланс буџета. Новембар је. 80 одсто догађаја и манифестација је већ одржано - објаснила је Бабићева.

Како је додала, ресорно министарство је почетком септембра расписало конкурс за пројекте и манифестације и изабрало комисије које су завршиле процјену и вредновање пројеката.

- Како је могуће да буде расписан конкурс за грант који може да нестане у ребалансу? Посебно је помало лицемјерно када имамо у виду да смо се од стране представника свих политичких опција у претходном периоду наслушали цитирања Черчила и његове чувене изјаве о култури, када је изјавио шта ми то бранимо ако на култури треба да уштедимо - рекла је она.

Оснивач издавачке куће “Имприматур” из Бањалуке Борис Максимовић за “Глас Српске” прокоментарисао је ово смањење као својеврсну егзистенцијалну пријетњу одређеним гранама умјетности и културе, које у ствари опстају од тог буџета и немају могућност за неким другим видом сналажења, јер је, осим финансијске стране, један од проблема и недостатак људи који чине публику у одређеним секторима дјеловања.

- Заводљиво је рећи “смањићемо буџет па нека се људи сналазе”. Смањивање буџета за неке институције значи њихово гашење. Некада се плашим шта ће бити од свега овога, јер је град празнији из дана у дан, публике је све мање. То је смањење од 90 одсто. И тај првобитно предвиђени милион и нешто кад се распореди на све те гране - на издаваштво, на музејске дјелатности, на позоришта - износ не буде бог зна како велики, а овако ће бити скоро на нивоу статистичке грешке. Ево једно поређење. Буџет за подршку издавачким пројектима је у посљедњих неколико година углавном био око 50.000 КМ, док је, нпр. у ФБиХ тај износ био 150.000 КМ. Исто важи и за откуп књига. Код нас 50.000, у Федерацији 150.000. Бојим се да радећи овако нећемо далеко стићи - рекао је Максимовић.

Директор Банског двора Културног центра Младен Матовић за “Глас Српске рекао је да овако драстично смањење гранта за културу у години инфлације, када је организовање било којег културног догађаја знатно скупље и изискује значајнија финансијска средства, никако не може да буде добра порука, а ни одговор на изазове са којима се радници у култури сада суочавају.

- Имајући у виду да је овај грант представљао континуирану подршку за скоро двије стотине пројеката, традиционалних манифестација и фестивала од Требиња до Новог Града, поставља се објективно питање како и на који начин ће многи од њих реализовати своје активности и привести пројекте крају. Морамо увијек имати на уму да улагање у културу никад није трошак, већ улагање у одрживи развој. Култура говори о богатству, памети и љепоти једног народа и она се прави за дјецу која остају иза нас - објаснио је он.

У образложењу приједлога ребаланса буџета Републике Српске, када је ријеч о текућим грантовима, наведено је да укупан износ грантова за 2023. годину износи 169,8 милиона КМ, што представља увећање од 52,1 милион КМ у односу на средства планирана буџетом Републике Српске за 2023. годину

- Средства гранта из буџета Републике Српске обухватају текуће и капиталне грантове непрофитним субјектима, као што су организације и удружења за афирмацију породице и заштиту права жена, дјеце, избјеглих и расељених лица, бораца и особа са инвалидитетом, организација и удружења у области здравствене и социјалне заштите, образовања, науке, културе, економске и правне сарадње, хуманитарне, спортске и омладинске, етничке, вјерске и политичке организације и удружења и слично - назначено је у образложењу.

Министарство просвјете и културе Републике Српске на питање “Гласа Српске” до закључења овог броја није доставило никакав одговор.

Промјене

Када је ријеч о другим ставкама које се тичу културе, а које обухвата приједлог ребаланса буџета Републике Српске за 2023. годину, између осталог текући грантови културе за националне мањине остају исти и износе 50.000, трансфери за установе културе са 1.500.000 смањени су на 1.483.000, за ЈУ Аудио-визуелни центар Републике Српске остали су исти, 1.890.400 КМ, као и трансфер за пројекте и програмске активности Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа - 450.000. Трансфер за Народну и универзитетску библиотеку са 60.000 ребалансом је повећан на 150.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана