Пријатељство пјесника саградило вјечне мостове

Ратомир Мијановић
Пријатељство пјесника саградило вјечне мостове

Требиње - Научним скупом о поетици Алексе Шантића у Требињу су почеле "Дучићеве вечери поезије", дводневна манифестација посвећена најзнаменитијем Требињцу и једном од највећих пјесника српске књижевности Јовану Дучићу.

Дводневни симпозијум, који је отворен јуче ујутро у оквиру манифестације, по традицији се организује у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност из Београда, а ове године је посвећен Дучићевом пријатељу по пјесми и из завичаја Алекси Шантићу. На вишечасовним сесијама у сали Скупштине града познаваоци Шантићевог пјесништва представиће своје радове намијењене будућем зборнику "Алекса Шантић - пјесник модерне".

И овогодишњи научни скуп отворио је домаћин, градоначелник Требиња Славко Вучуревић, истичући да ће "Вечери" бити посебне јер Требињци и Шантића, како каже, осјећају својим и блиским готово као и Дучића, увјерени да је њихово пријатељство један од мостова који су Херцеговину дуго чували као једну јединствену цјелину.

- И Јовану и Алекси Херцеговина је била и књижевни завичај и поетска инспирација. Све је почело још од часописа "Зора" у Мостару и траје и дотиче наше вријеме, а надам се да нам отвара нове видике и даје поводе да Јовановим и Алексиним дјелом освијетлимо понешто и од онога што је напуштено и запуштено, или је из неког разлога остало у књижевној тами - рекао је Вучуревић.

На симпозијуму је промовисан и зборник радова са прошлогодишњег научног скупа "Звук, метар и смисао у поезији Милосава Тешића". Уручујући примјерак зборника градоначелнику Вучуревићу, уз ријечи захвалности на дугогодишњој подршци пројекту, руководилац едиције и један од уредника зборника проф. др Јован Делић подсјетио је да учесници научног скупа у Требиње никад не долазе празних руку.

- Захваљујући меценству Дучићевог града, иза сваких "Вечери" остаје по један зборник као трајна требињска задужбина поезији - истакао је он.

Објаснио је да зборник на 620 страница доноси 26 прилога књижевних критичара и теоретичара, те да се наслов природно наметнуо указујући на поетичке иновације Милосава Тешића, "изумитеља" српског амфибраха, који ће се, увјерен је Делић, једног дана и звати по свом творцу.

Свечана академија "Дучићевих вечери поезије", на којој ће бити уручена и Дучићева награда овогодишњем лауреату Гојку Ђоги из Београда, требало је да буде одржана синоћ у позоришној сали Културног центра.

Достојан зборник

- Говорити о поезији Алексе Шантића пред лицем Јована Дучића, подно Херцеговачке Грачанице и Дучићевог гроба, о великом празнику Благовијести, привилегија је која се не пружа свакоме и сваки дан и сигуран сам да ће својом прилазима аутори допринијети да наш десети заједнички зборник буде достојан и Шантића и Дучића и овога празника - истакао је Јован Делић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана